ŠOKANTNI PODACI ISTRAŽIVANJA: Mladi ne znaju da je narkomanija bolest

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

26.06.2018

13:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Droga je svuda oko nas, probalo je skoro 30 odsto mladih, ponuđena je više nego polovini (59 odsto), a većina mladih, čak 63 odsto njih nisu informisani da je narkomanija bolest i veruju da je korišcenje droge hir ili posledica slabost volje.

Ovo je pokazalo istraživanje u kome je učestvovalo 400 ispitanika starosti od 15 do 30 godina, a koje je sprovela Specijalna bolnica za bolesti zavisnosti “Vita” u Novom Sadu povodom Međunarodnog dana borbe protiv narkomanije .

Istraživanje sprovedeno početkom ovog meseca, pokazalo je, da je ubedljivo najzastupljenija psihoaktivna supstanca marihuana , zatim sledi ekstazi, amfetamini, kokain, heroin, LSD .... 

Podaci se odnose na Novi Sad, ali dosadašnja istraživanja, kako kaže direktor bolnice "Vita" Milan Vlaisavljević, pokazuju da se slika gotovo u celini poklapa sa slikom u celoj Srbiji. 

Podatke ovog istraživanja da je 59 odsto mladih između 15 I 30 godina ponuđeno drogom, da 74 odsto njih poznaje nekog u svom neposrednom okruženju ko je konzumira, da 54 odsto ispitanika zna gde i kod koga može da je nabavi,a da je 28 odsto njih probalo neki od narkotika, on vidi kao ozbiljan problemna na čije širenje utiče i dostupnost psihoaktivnih supstanci. 


On istovremeno smatra da nasuprot tome da je ovo istraživanje pokazalo da je stepen informisanosti o štetnosti narkotika vema nizak, te da sa takvim stavom uživaoci narkotika nisu u mogućnosti da pravovremeno prepoznaju problem, pa tako ni da se obrate za za stručnu pomoć.
RepublikaFoto: pixabay.com

- I dalje prisutne određene predrasude, mislim na predrasude koje se stvaraju, a to su neopravdana podela na lake I teške droge koju podržava dve trećine mladih kao I ideja jedne trećine mladih da se droga može uzimati kontrolisano bez nekih većih štetnih posledica - upozorava je Vlaisavljević.


On kaže da upravo kombinacija ove dve vrste predrasuda dovode do toga da mladi ljudi smanjuju distancu prema psihoaktivnim supstancama što, kako kaže, olakšava odluku da se psihoaktivne supstance probaju. 

Prema ovom istraživanju, o narkomaniji se mladi najviše informišu preko interneta - 29 odsto, zatim od drugara 25 odsto, u porodici 16 odsto, skoli 15 odsto i putem „ostalih“ medija 15 odsto.

Rezultati pokazuju da u informisanju mladih na ovu temu i dalje dominiraju mediji (internet, tv, stampa.) i neposredno u druženju, dok škola, stručnjaci i porodica imaju znatno manji uticaj u informisanju.

Milan Vlaisavljević naglašava da roditelji treba da razumeju realnost u kojoj deca odrastaju, a to je da je danas mnogo veća šansa da dete bude ponuđeno psihoaktivnom supstancom nego da ga to mimoiđe, ali da I mladi moraju da se upoznaju sa svim rizicima koje nosi narkomanija.

Roditelji moraju biti informisani , kako bi mogli bili adekvatni sagovornici svojoj deci, kaže on, ali smatra da i mladi moraju sami da se upoznaju sa svim rizicima.

- Trebalo bi da svi budemo na istom zadatku, a to je da kad se mladoj osobi ponudi droga, njen odgovor bude NE - poručuje Vlaisavljević.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading