Finansijska pismenost uskoro u ŠKOLAMA ŠIROM SRBIJE

Autor: Tanjug

Vesti

04.06.2018

10:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Finansijska pismenost biće uvedena u 34 škole u Srbiji od nove školske godine, ali ne kao novi predmet, već u sklopu već postojećih predmeta", rečeno je danas na konferenciji za novinare Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja

RepublikaFoto: Tanjug
Foto: Ilustracija

Plan je da oko 15.000 dece bude obuhvaćeno programom finansijske pismenosti od najnižih razreda.

Kako je objašnjeno, deca će učiti da štede novac, vreme i resurse, kako funkcionišu platne kartice i kako da pametno investiraju.

Foto: Tanjug
Mladen Šarčević

Ministar Mladen Šarčević rekao je da je važno da se deca od malena uče finasijskoj pismenosti i da je to jedna od četiri kategorije koja se testira Pisa testu.

- Ovo nije novi predmet. Za to nema prostora. Kroz standardne predmete moramo da uvedemo mnoge druge veštine. Ovo smo od početka počeli da radimo kako treba i imaćemo vrlo pismenu naciju - rekao je Šarčević.

Deca bi trebalo da uče kroz igru i zadate aktivnosti.

Učiteljica Snežana Vujičić, jedna od oko 1.200 profesora koji su prošli obuku, rekla je da će se potruditi da decu nauči "kako da strateški razmišljaju, barataju sopstvenim novcem i štede", kako da najjeftinije kupe neke stvari.

Ona je kazala da su đaci na primer imali vežbu da istraže cene nekog proizvoda u supermarketu i kupe ga najpovoljnije, a da se sve odvija u saradnji sa roditeljima.

Savetnica ministra Gordana Stepić rekla je da će deca naučiti kako da zarade svoj novac, kroz, na primer, sakupljanje sekundarnih sirovina, koji će kasnije uložiti u, na primer, eterična ulja ili organsku baštu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading