BRNABIĆEVA: Elektronska uprava je najefikasniji način borbe protiv korupcije

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

26.05.2018

14:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Elektronska uprava je najefikasniji način borbe protiv korupcije i najbolji način za pružanje kvalitetne i brze usluge građanima i privredi", kaže predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ
Ana Brnabić

Ona je danas posetila takmičare prvog državnog hakatona pod nazivom organizovanog sa ciljem da se pronađe rešenje za redizajn nacionalnog portala eUprava, i poručila da Srbija treba više da se oslanja na domaću pamet i kreativnost nego na strane korporacije, što je bio slučaj u prethodnom periodu kada je Srbija razvijala državnu upravu.

- To je jako skupo za državu i tako postajemo zavisni od velikih stranih kompanija sa kojima smo razvijali državnu upravu u prethodnom periodu. Treba da stavimo tačku na to i da više radimo sa domaćim inovatorima, kao i da u zahtevan proces digitalizacije uključimo fakultete, akademije i sve građane. Zato je ovaj hakaton važan - istakla je Brnabić.

Kako je rekla, Srbija ima ozbiljan potencijal da se transformiše u napredno digitalno društvo.

- Verujem da na kraju mandata ove vlade Srbija može da izgleda drugačije i da bude mnogo konkurentnija zemlja - rekla je Brnabić.

Ona je zahvalila Startitu i Inicijativi Digitalna Srbija na organizaciji takmičenja, i označila ih kao najbolje partnere vlade i Kancelarije za eUpravu u procesu digitalizicije Srbije.

Predstavnik Inicijative Digitalna Srbija i organizacije Startit Vukašin Stojkov rekao je da ta organizacija i članice Inicijative ulažu veliko znanje i bogato iskustvo u Hakaton koji je, kaže, važan korak ka uspešnoj digitalizaciji i kreiranju modernog i progresivnog društva.

- Ne očekujem da ćemo rešiti sve probleme za 48 sati, ali smatram da je saradnja privrede i države izuzetno važna jer samo zajedno možemo da kreiramo rešenja koja će biti na dobrobit svih građana i kompanija - rekao je Stojkov.

Jedna od učesnika takmičenja Marija Petrović istakla je da je svaki hakaton za takmičare test izdržljivosti i pomeranja granica, ali i prilika da ostvare nove kontakte.

- Za mene je važno što ovaj hakaton, za razliku od ostalih na kojima sam učestvovala, nije fokusiran samo na biznis već je usmeren na rešenje koje će imati javni značaj - rekla je Petrović.

Prvi državni hakaton, koji je počeo u petak pod nazivom #CodeGovernment, je takmičenje programera i dizajnera namenjeno traženju boljeg i funkcionalnijeg tehnološkog rešenja koje treba da unapredi korisničko iskustvo Nacionalnog Portala eUprava.

Učestvuje ukupno 14 timova - devet u Beogradu i pet u Nišu, a na kraju takmičenja biće dodeljene tri nagrade - vaučer u vrednosti od po 2.500 dolara u dinarskoj protivvrednosti za kupovinu u prodavnicama tehnike.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (20)

Loading
TORES

27.05.2018 13:44

Premijerka je u pravu.

vejder

27.05.2018 13:52

Slazem se sa premijerkom.

Soldat

27.05.2018 14:14

Korupcija se sve vise smanjuje!

Soldat

27.05.2018 14:14

Ovo je dobar potez!