ATEISTI TRAŽE PRAVDU ZA SVE NAS: Državo, oporezuj crkvu!

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

22.05.2018

12:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Udruženje građana "Ateisti Srbije" pozvalo je danas državu da oporezuje i u sistem PDV-a uvede crkvene poslove, kao i to da se umesto izdvajanja iz republičkog budžeta verskim zajednicama, omogući lukrativniji porez koji bi dobijale redovnim odvajanjem od plata sopstvenih vernika.

RepublikaFoto: spc.rs
SPC na udaru ateista

U saopštenju objavljenom na sajtu Udruženja, navodi se da Srpska pravoslavna crkva godišnje iz budžeta dobije oko sedam miliona evra, na račun toga što je, kao nevladina organizacija, korisnik budžetske linije 481.

Udruženje je predložilo da se uvede crkveni porez, nalik na porez u Nemačkoj, prema kome bi se za crkve i verske zajednice izdvajalo osam odsto bruto plate za svakog zaposlenog koji se izjasnio pred poreskim organima kao vernik, ističući da bi SPC na taj način naplatila od svojih vernika oko 760 miliona evra godišnje.


- U čemu je problem? Najverovatnije je problem u tome što kada bi neko i predložio, pa onda i uveo takav porez, naprasno bi se ispostavilo da u celoj Srbiji nema ni 5.000 vernika SPC - navodi se u saopštenju i dodaje da zbog toga SPC "igra na sigurno - sedam miliona evra iz budžeta svake godine, neplaćanje poreza i nebrojene privilegije u obradivoj i građevinskoj zemlji, nekretninama i uslugama od države".

Ateisti podsećaju na moguće neprijavljene i neoporezovane prihode SPC, stečene naplatom krštenjima, venčanja, opela, osveštavanja slavskog kolača, koje crkvi donose oko 25 miliona evra godišnje.


- Kada bi se te aktivnosti oporezovale, po stopi od 18 odsto za usluge, država bi, čak i tom za 50 odsto smanjenom računu zarade, u budžet svake godine stavila 2.250.000 evra, što odgovara vrednosti 450 ultrazvučnih aparata, dva Doma zdravlja, 278 inkubatora za bebe, 225 godišnjih plata za lekare specijaliste, sedam mamografa - navodi se u saopštenju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading