(FOTO) PRSA U PRSA SA SPECIJALCIMA: Naša novinarka na treningu sa elitnom jedinicom vojske

Autor:

Vesti

12.05.2018

04:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ko mi još jednom pomene pušku, imaće posla sa mnom... Sa ovom mišlju izašla sam iz kasarne "Rastko Nemanjić" u Pančevu, gde me je redakcija poslala da odradim trening sa pripadnicima specijalne jedinice Vojske Srbije. Ta kasarna je, inače, njihova glavna baza za obuku.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Novinarka Srpskog telegrafa sa pripadnicima specijalne jedinice Vojske Srbije

Jedan trening, pih, ništa naročito, spremna sam, vežbam redovno, mogu ja to... Da, tako sam mislila sve dok nisam zakoračila na poligon. A posle, bolje ne pitajte...

Ukratko: stasiti momci iz Protivterorističkog bataljona pokušali su za nekoliko sati da me nauče kako ispravno držati snajper, gađati pravo u metu, kako se odbraniti od napadača... Učestvovala sam i u borbi prsa u prsa, obračunu s teroristima, oslobađanju talaca.

KILOGRAMI, KILOGRAMI...

Prvi utisak: "Uh, koliko je ova puška teška". Dobacuju mi "oko četiri kilograma", a meni se čini da ima bar duplo više. Prvi izazov - stati u pravi položaj i ispravno držati pušku.

U ovoj brigadi izučavaju se borilačke veštine krav maga i realni aikido

- Kundak ide na grudnu kost, ovako. Noge su u položaju kao da skijaš - objašnjava mi instruktor.

Minut-dva kasnije znoj mi se sliva sa čela. Ma šta sa čela, cela se kupam u znoju, čemu doprinosi i prsluk koji su mi dali da obučem.

S puškom sam se kako-tako izborila i kvalifikovala se za prvu vežbu - dejstvo protiv terorista u gradskoj sredini. Za početak idemo u pištoljsku streljanu i uvežbavamo rad u parovima i timski upad u prostoriju i rešavanje talačke situacije. Potom sledi zauzimanje kompletnog objekta.

- Hajde, Dragana, ne posustaj, taoci su ugroženi - požuruje me kapetan Ivan Bondžić.

Jedan od najsloženijih zadataka je odbrana od više napadača, kao i tiha likvidacija

Ponovo sam u prsluku, sa puškom koja je, sasvim sam sigurna, još teža od prethodne. Posle uspešno izvedene operacije koja je za mene trajala čitavu večnost, našalili su se kako su me dosta namučili i za uspomenu mi poklonili beretku. Ponadam se na trenutak da je tu kraj naporima, ali...

- Idemo dalje, na redu je odbrana od napadača koji ima palicu ili nož - govore specijalci kao da su tek počeli da se zagrevaju.

UPALA MIŠIĆA I OBEĆANJE

Saznajem od njih da se u ovoj brigadi izučavaju borilačke veštine krav maga i realni aikido. Jedan od najsloženijih zadataka je odbrana od više napadača, kao i tiha likvidacija.

Iza borbe prsa u prsa, sledi uvežbavanje dejstava izviđačko-diverzantskih jedinica u seoskom ambijentu u slučaju terorističkog napada. Nova puška za mene, drugi prsluk, rukavice i kapa. Da bih bila manje vidljiva, maskiraju me u maslinastozelenu i braon boju.

- Još samo da naučiš da bacaš bombu i završili smo - šale se vojnici.

Epilog broj jedan: tri dana posle moje obuke imala sam najgoru upalu mišića ruku i nogu koju sam ikada doživela.

Epilog broj dva: rešila sam da počnem da treniram mnogo više i sledeće godine stanem rame uz rame sa ovim momcima.

Živi bili, pa videli u Srpskom telegrafu...

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading