OTVORENA NOVA SEZONA PROJEKTA SPORTOM PROTIV DIJABETESA

Autor: Republika

Vesti

24.04.2018

08:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sa ciljem da omogući deci koja boluju od dijabetesa besplatne sportske treninge, a nastavnicima u osnovnim školama i roditeljima korisne edukativne savete o dijabetesu, u Beogradu je svečano otvorena nova sezona projekta Sportom protiv dijabetesa. Projekat organizuje sportski klub Vašarište iz Kragujevca uz podršku Zavoda za sport i medicinu sporta Republike Srbije.

Foto: Promo foto

U Srbiji od dijabetesa tipa 1 (koji podrazumeva zavisnost od insulina) boluje oko 5.000 dece, od čega je preko 2.000 mlađe od 14 godina. Po tome je naša zemlja vodeća u Evropi. Prema zvaničnim podacima godišnje se u našoj zemlji otkrije oko 160 novih slučajeva dijabetesa kod dece, što je povećanje od preko 3 odsto godišnje. Kako je fizička aktivnost važna u prevenciji nastanka i u kontroli ove bolesti, kroz ovaj projekat deci oboleloj od šećerne bolesti biće omogućeno da jednom nedeljno imaju besplatne sportske treninge u sedam gradova u Srbiji i to u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Čačku, Subotici i Vršcu.

- Podrška deci sa zdravstvenim problemima, kao i pomoć marginalizovanim i ugroženim grupama, predstavlja jedan od stubova društveno odgovornog poslovanja. Takvo poslovanje pokazujemo prepoznajući i pomažući u borbi protiv najvećih izazova. Zdravlje je jedan od njih, a posebno zdravlje dece. Zato smo srećni što se projekat širi i što će ne samo deca, nego i njihovi roditelji iz sve više mesta u Srbiji, moći da osete podršku i da nisu sami u nezahvalnoj borbi koju svakodnevno vode - izjavio je Miloš Cicmil.

Foto: Promo foto

- Pored besplatnih sportskih aktivnosti, radićemo i na edukaciji dece i nastavnika u osnovnim školama o dijabetesu. U po dve osnovne škole u gradovima koji su obuhvaćeni ovom akcijom, uključićemo se u časove fizičkog vaspitanja. Cilj nam je da osnovce motivišemo da se bave sportom, ali i da radimo na tome da ova deca ne budu diskriminisana od strane svojih vršnjaka i okoline. Pored toga, edukovaćemo i nastavnike  o problemu šećerne  bolesti i kako da reaguju ukoliko u razredu imaju učenike obolele od ove bolesti -  izjavio je Borko Marinković, inicijator projekta i predsednik SK Vašarište iz Kragujevca.

On je dodao da je podrška Zavoda za sport i medicinu sporta Republike Srbije od velikog značaja za projekat, jer ta ustanova obezbeđuje stručno - edukativnu podršku i praćenje psihofizičkog razvoja dece uključene u projekat.

RepublikaFoto: Promo foto

Besplatni treninzi fudbala, badmintona i školica sporta jednom nedeljno biće dostupni mališanima na sledećim lokacijama:

Beograd - badminton, u sportskom centru Slodes, Borska 92f utorkom i petkom od 19h i školica sporta u sportskoj akademiji Senjak, Andre Nikolića 29;

Novi Sad - treninzi petkom u Školici sporta OLEE, Novosadskog sajma 37  po sledećem rasporedu:

18-19h (za decu rođenu od 2011 - 2013)

19-20h (za decu rođenu od 2008 - 2010)

Kragujevac - školica sporta u sportskoj sali Prirodno matematičkog fakulteta, Ulica Radoja Domanovića 12, nedeljom od 18h.

Subotica - školica sporta UG "SuTeam" - petkom u sali Tehničke škole "Ivan Sarić" po sledećem rasporedu:

18:30-19:30h (za decu rođenu ‎2012-2013)

19:30-20:30h (za decu rođenu ‎2007-2011)

Vršac - badminton, sredom od 17 do 18h u Hemijsko-medicinskoj školi (Sterijina 113) i nedeljom u periodu 18 do 19:30h u Gimnaziji "Borislav Petrov Braca" (Kordunska 1).

Sledeće nedelje projekat će biti svečano otvoren u Vršcu i Kragujevcu. Besplatni treninzi za mališane u Nišu i Čačku biće dostupni od sledećeg meseca.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading