OD GRADA DO AERODROMA ZA 10 MINUTA: Rusi nam grade aero-ekspres

Autor: J. JOKANOVIĆ - A. V. MARKOVIĆ

Vesti

23.04.2018

18:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rusi su spremni da sagrade prugu koja bi povezala Aerodrom "Nikola Tesla" i Novi Beograd.

Uz ovakav prevoz bi nas poredili sa svetskim metropolama

Glavni grad Srbije bi tako mogao da stane rame uz rame sa svetskim metropolama koje putnike i robu od aerodroma do grada prevoze ekspres vozovima. Poznata ruska državna kompanija "RŽD internešnl" (međunarodni ogranak "Ruskih državnih železnica)", koja je angažovana na nekoliko velikih poslova u našoj zemlji, Vladi Srbije je već dostavila projekat za izgradnju pruge od Novog Beograda do prestoničke vazdušne luke. Do aerodroma bi se tako, umesto za pola sata, stizalo za manje od deset minuta.

VLADA I CIP

Mansurbek Sultanov, prvi zamenik direktora "RŽD internešnl" u Srbiji, izjavio je da je projekat u idejnoj fazi, ali da Vlada Srbije i ruske železnice rade na tome u saradnji sa Saobraćajnim institutom CIP.

- Gotovo svaki glavni grad u Evropi ima takvu prugu. U Moskvi sa svakog aerodroma imate aero-ekspres. Kada postoji finansiranje, to sve ide veoma brzo, dve-tri godine od početka projektovanja do predaje ključa u ruke - naveo je Sultanov.

Uvođenje takve linije bi smanjilo gužve u saobraćaju i putnicima znatno prekratilo vreme potrebno da stignu do aerodroma. Da je to najbrži, a ujedno i najjeftiniji vid prevoza, potvrđuju i stručnjaci.

Saša Vlaisavljević, v. d. direktora Aerodroma "Nikola Tesla", objašnjava da bi realizacija ovakvog projekta puno značila za Beograd:

- Danas je praksa na svim modernim aerodromima, u koje spada i "Nikola Tesla", da su spojeni brzom železnicom sa gradom. Podržavam takav projekat, naročito zato što aerodromi postaju mesta okupljanja i izlaženja, dobrog provoda, postaju šoping-molovi, dakle, ne služe samo za putovanja već nude i sadržaje druge prirode, od sporta preko gastronomije do kulture.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Saša Vlaisavljević

PREVOZ ROBE

Milan Vujanić sa Saobraćajnog fakulteta ističe da bi ovako nešto povećalo konkurentnost našeg aerodroma u regionu.

- Kada su Italijani kupili fabriku u Kragujevcu, prvo što su tražili bilo je da se grad prugom poveže sa aerodromom u Nišu. Osim za prevoz putnika, pruga je bitna i za prenos robe jer time aerodrom povećava konkurentnost - objašnjava Vujanić i dodaje da svaki grad u svetu ekonomski prosperira samo ako je prethodno saobraćajno dobro povezan.

PREDNOSTI OVAKVE PRUGE
1. Smanjuje vreme dolaska putnika na aerodrom
2. Smanjuje gužvu u saobraćaju
3. Turistima u tranzitu omogućava da između dva leta skoknu do grada
4. Povećava gradske prihode od turizma
5. Lakši, brži i jeftiniji prevoz robe

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading