VUKOSAVLJEVIĆ I PAJTIĆ U ISTOM PROJEKTU: Platili da se pljuju Srbi!

Autor:

Vesti

20.04.2018

05:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Aktuelni ministar kulture Vladan Vukosavljević i bivši vojvođanski premijer Bojan Pajtić finansirali su film u kom su Srbi predstavljeni kao masovne ubice. A da stvar bude gora, ovaj film će se ove godine jedini iz regiona naći na Kanskom festivalu.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Bojan Pajtić

Državne institucije i ustanove su "Teret", antisrpski film, kako su ga nazvali kritičari, pomogle sa 6,7 miliona dinara. Sekretarijat za kulturu i informisanje AP Vojvodine projekat je podržao sa 2,7 miliona dinara, dok je Filmski centar Srbije (FCS), koji finansira Ministarstvo kulture Srbije, pomogao sa četiri miliona dinara. U pomoć je pritekao još i Hrvatski audio-vizuelni centar.

TERET ZBOG "TERETA"

Povodom finansiranja ovog projekta u sekretarijatu Vojvodine kažu da je novac dala prethodna vlast u dva navrata 2013. i 2015. S druge strane, Boban Jevtić iz FCS odgovara da se ozbiljne zemlje same bave teškim pitanjima svoje istorije.

- Mislim da je mnogo bolje da se time sami bavimo, pa i uz polemike, nego da se tumačenje tog vremena prepusti nekom kao što je Anđelina Džoli - zaključuje Jevtić.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Vladan Vukosavljević

Film "Teret" mladog pančevačkog scenariste i reditelja Ognjena Glavonića govori o vozaču hladnjače koji tokom NATO bombardovanja prevozi leševe Albanaca sa Kosova. U početku on ne zna i ne želi da zna šta je to što prevozi, ali taj tovar vremenom postaje njegov teret.

4 miliona dinara izdvojio FCS, koji finansira Ministarstvo kulture

Reč je o više stotina leševa Albanaca ubijenih tokom rata na Kosovu. Iako je od 2001. naovamo u Srbiji pronađeno pet takvih masovnih grobnica ipak, ocenjuju kritičari, poražava što je "Teret" ostvarenje srpskog autora. Navode da se nijedan hrvatski reditelj nije usudio da snimi film o "Oluji", u kojoj je ubijeno više hiljada Srba i proterano 250.000 njih, niti su to učinile bosanske filmadžije o masakru u Kravicama. Odgovarajući na prozivke da je Srbe predstavio u negativnom svetlu, Glavonić ističe da su zlo, zločin i krivica uvek individualni i da se time i bavi u filmu.

RepublikaFoto: youtube.com/TVKopernikus
Ognjen Radonić

- Ko smo to "mi" koje predstavljam u "negativnom svetlu", da li oni koji ubijaju nevine i oni koji to naređuju imaju puno toga zajedničkog s onima kojima je to odvratno i neprihvatljivo? Da li su oni deo istog "mi" i "nas" samo zato što dolaze iz iste nacije - kaže Glavonić i dodaje da je u Hrvatskoj snimljeno nekoliko filmova o nasledstvu rata iz devedesetih i nerešenim zločinima, ali su oni uvek napadani i pre prikazivanja.

ALBANSKA PROPAGANDA

Režiser Dragoslav Bokan smatra da ovakav film služi sadašnjoj albanskoj propagandi da opravda sopstvene zločine i traži nezavisnost od tih monstruma o kojima film snima Glavonić.

- Pripadajući kinematografiji koja još nije snimila filmove o Jasenovcu i Jastrebarskom ambiciozni mladi reditelj ide u drugu krajnost i realizuje priču o tobožnjim masovnim grobnicama Šiptara u Srbiji. Sledeće možemo da očekujemo srpski film o krajiškom granatiranju Zagreba ili komediju o lažnom stradanju Srba u Jasenovcu - smatra Bokan.

Od ministra Vladana Vukosavljevića i Bojana Pajtića do zaključenja ovog broja nismo dobili odgovore povodom finansiranja ovog filma.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Mekmarfi

21.04.2018 07:48

Bolje mi nego Andjelina Džoli?!Pa jeste.Ne može ona da nas osere kao što mi možemo sebe.