JEDNO NOJEVO JAJE NAHRANI ČAK 15 LJUDI

Autor:

Vesti

06.04.2018

17:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U jedno nojevo jaje može da stane 25-30 kokošjih, 24 puta je teže, a sa samo jednim može da se nahrani 15 ljudi. Ovo najveće jaje na planeti posebno je aktuelno uoči Vaskrsa, za čije farbanje vam je potrebna čitava kesica farbe i sat i po kuvanja.

RepublikaFoto: Promo foto
Foto: Ilustracija

Radivoj Olćan iz Zrenjanina, koji već 15 godina drži farmu nojeva, kaže da su nojeva jaja najzdravija, a ne prepeličja, kako se veruje.

- To je zabluda, ona su tek na petom mestu posle nojevih, jaja emua, nandua. Noj jede čistu prirodnu hranu, kukuruz, žito, travu, detelinu bez ikakvih koncentrata. To je čist organik i ne sadrži holesterol za razliku od kokošjih - objašnjava Olćan.

Nojevo jaje teži između 1.400 i 1.800 grama, a može da izdrži teret do 150 kilograma.

- Noj ima oko 150 kilograma i svom težinom leži na jajima, a može i da stoji na njemu i da ga ne slomi. To je čist kalcijum - ističe vlasnik. 

CENE
Jaje 3.000
Ljuska  1.500
Mast, kilogram  9.600
Meso, kilogram  1.200
* u dinarima


 A osim na jajima, od nojeva se može zaraditi i na mesu, masti, perju...

- Meso podseća na junetinu, sadrži vrlo malo holesterola, zdravo je za epileptičare, dijabetičare i obolele od kardiovaskularnih bolesti. Mast je izuzetno lekovita, regeneriše tkivo, dobra je za opekotine, žuč, kancer, debelo crevo, čir na želucu. I ljuska je veoma tražena, a uglavnom je kupuju crkve i manastiri (dobro je protiv paukova) - kaže Olćan, kome se godišnje izleže i do 300 jaja, ali ih ne proda sve.

RepublikaFoto: Promo foto
Nojevo i kokošije jaje

Najveće interesovanje je za Vaskrs, a ona koja ne proda stavlja u inkubator da se izlegu pilići. Od ovog posla, kaže, ipak može da se živi.

- Posao je isplativ. Za nojeve moraju da se naprave uslovi, odgovarajuće zemljište i smeštaj, ali ovako ne zahtevaju mnogo truda, a može da se zaradi - zaključuje Olćan.

Brojke
1.400 do 1.800 grama je teško
24 puta je teže od kokošjeg
26-30 kokošjih jaja stane u jedno nojevo
90 minuta potrebno da se skuva

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Aleksandar

22.04.2019 20:59

Gde se mogu kupiti nojeva jaja? Hvala