DOŽIVOTNA ROBIJA U ŠVAJCARCIMA! Apelacioni sud odbio zahtev za raskid ugovora o stambenom kreditu

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

03.04.2018

12:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Aplacioni sud u Beogradu potvrdio je prvostepenu presudu kojom je odbačena tužba za poništenje ugovora o stambenom kreditu u švajcarskim francima iz 2008. godine između klijenta i banke i istovremeno odbijen tužbeni zahtev za raskid tog ugovora zbog promenjenih uslova, odnosno rasta kursa švajcarskog franka.

RepublikaFoto: Tanjug
Foto: Ilustracija

Naime, Građansko odeljenje sudske prakse Apelacionog suda u Beogradu u saopštenju je ukazalo da se u ovom slučaju "radi o ''pilot presudi'' - prvoj presudi, koja je ekspedovana iz suda, jer se očekuje da nezadovoljna stranka uloži zahtev za reviziju kako bi Vrhovni kasacioni sud (VKS) zauzeo pravni stav o ovim spornim pitanjima".

- Do donošenja odluke VKS, sudijama ovog Građanskog odeljenja je predloženo da zastanu sa odlučivanjem po žalbama radi jednakog postupanja u jednakim stvarima koje se zasnivaju na istom činjeničnom stanju i pravnom osnovu - navodi se u saopštenju Apelacionog suda.

U ovom slučaju ugovor o stambenom kreditu u švajcarskim francima, zaključen je 3. januara 2008. godine, a tužilja se obavezala da će kredit vraćati u mesečnim ratama sa kamatom po promenljivoj nominalnoj kamatnoj stopi od 6,3 odsto na godišnjem nivou na dan zaključenja ugovora, koja predstavlja osnovnu kamatnu stopu banke uvećanu za maržu banke. 

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Apelacioni sud


Stranke su 28. juna 2013. godine zaključile aneks ugovora kojim su predvidele da je nominalna kamatna stopa od 6,3 odsto na godišnjem nivou fiksna počev od 5. decembra 2011. godine.

Međutim, tužbom od 16. decembra 2015. godine korisnica kredita je tražila od suda da utvrdi da je ugovor ništav, tvrdeći da odredba o kamati predstavlja bitan element ugovora o kreditu, a zaključenjem aneksa ugovor nije postao punovažan jer odredba o kamati "ugrožava" opstanak čitavog ugovora o stambenom kreditu.

Potvrđenom presudom Višeg suda u Beogradu odbačena je tužba u pogledu tog zateva "zbog nedostatka pravnog interesa jer je odredba o kamati aneksom ugovora izmenjena i usaglašena sa zakonom".


Odlučujući po žalbi korisnice kredite, Apelacioni su je ocenio da je pravilan ovaj zaključak prvostepenog suda, "jer je zaključenjem aneksa ugovora ugovorena dozvoljena kamatna stopa, potpuno određena, a banka je u međuvremenu vratila iznos koji joj je, u međuvremenu, naplatila primenom ranije važeće odredbe za koje je utvrđeno da je ništava", navodi se u pravosnažnoj odluci.

Takođe potvrđeno je odbijanje tužbenog zahteva da se banka obaveže da tužilji isplati određeni iznos sa zakonskom zateznom kamatom.

Viši sud je odbio i eventualni tužbeni zahtev za raskid ugovora o stambenom kreditu zbog izmenjenih okolnosti, jer prema stavu tog suda za to nisu ispunjeni ni objektivni ni subjektivni uslovi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading