ĐUKIĆ DEJANOVIĆ O BORBI ZA POVEĆANJE NATALITETA: Bespovratna pomoć za 30 opština

Autor: Tanjug

Vesti

02.04.2018

22:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministarka za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović navodi da će najmanje 30 opština dobiti bespovratnu pomoć za povećanje nataliteta.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Slavica Đukić Dejanović

Đukić Dejanović je u Opštini Medijana prisustvovala prijemu za majke koje su ove godine dobile bebu, a u Nišavskom okrugu razgovarala je sa predstavnicima opština o merama za povećanje nataliteta.

Đukić Dejanović je rekla da to predstavlja povećanje u odnosu na prošlu godinu kada je bespovratna sredstava dobilo 15 opština. 


- Prednost će imati one opštine koje budu udružene prilikom realizacije programa pronatalitetne politike - izjavila je ministarka. 

Ona je kazala da, pored nacionalnih, mere za podsticaj rađanja preduzimaju i opštine i gradovi. 

- Cilj jedinica lokalnih samouprava je da omoguće čitav niz olakšica parovima koji imaju decu ili planiraju da je imaju - rekla je Đukić Dejanović. 

Ona je rekla da opštine i gradovi "moraju da podignu na viši nivo znanje stanovnika o reproduktivnom zdravlju" jer su njihovoj nadležnosti domovi zdravlja, i da "više rade na prevenciji onkoloških i kardioloških bolesti". 


Đukić Dejanović je kazala da 20 odsto stanovnika Nišavskog okruga umire od onkoloških bolesti, a među njima i mlade žene, e su preventivni pregledi i rana dijagnotika takođe pronatalitetne mere. 

- Razboljevanje od karcinoma grlića materice ili dojke u Srbiji je vrlo slično onom u skandinavskim zemljama, ali se naše žene kasno jave na dijagnozu i lečenje, i smrtnost je veća - istakla je Đukić Dejanović. 

Podsetila je da je država donela niz mera za finansijsku podršku i podsticanje rađanja. 

- Parovi koji su dobili jedno dete uz finansijsku pomoć RFZO-a za biomedicinski potpomognutu oplodnju, moći će da dobiju ponovo sredstva jer njihovo dete ima pravo na brata ili sestru - kazala je Đukić Dejanović i podsetila da država finansira tri pokušaja vantelesne oplodnje do 42. godine žena.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading