LEKARI ZA VIKEND OSTALI U ŠOKU - OTKUD OVOLIKO MLADIH?! Strefila ih ova MUKA - Simptomi znak za uzbunu

Autor:

Vesti

03.04.2024

08:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovaj porast pacijenata se poklopio sa visokim temperaturama i pomeranjem kazaljki na satu, što dodatno utiče na ispoljavanje srčanih problema.

LEKARI ZA VIKEND OSTALI U ŠOKU - OTKUD OVOLIKO MLADIH?! Strefila ih ova MUKA - Simptomi znak za uzbunu

Foto: shutterstock


Proteklog vikenda Klinika za kardiologiju UKCS imala je pune ruke posla zbog povećanog broja pacijenata koji su se javljali sa ozbiljnim srčanim tegobama. Mnogi od njih su odmah upućeni na kateterizaciju, što ukazuje na to da je njihovo stanje bilo urgentno.

Uticaj vremenskih promena na srčane probleme

Ovaj porast pacijenata se poklopio sa visokim temperaturama i pomeranjem kazaljki na satu, što dodatno utiče na ispoljavanje srčanih problema. Profesor dr Goran Stanković, direktor Klinike za kardiologiju UKCS, istakao je da su stariji pacijenti u većem riziku, ali da se srčane bolesti javljaju i kod mlađe populacije.

Eskalacija srčanih problema u postkovid periodu

Kardiovaskularne bolesti su i inače vodeći uzrok smrtnosti u Srbiji, a situacija se dodatno pogoršala nakon epidemije korona virusa, odnosno u postkovid periodu. Stručnjaci širom sveta upozoravaju da je broj prevremenih smrti od srčanih bolesti u porastu nakon pandemije kovid-19.

Upozorenja lekara nakon preležanog kovida

Dr Nebojša Tasić ističe da je važno obratiti pažnju na simptome koji se javljaju nakon preležane korone, kao što su ubrzani rad srca, osećaj nedostatka daha, malaksalost i druge tegobe. On naglašava da je redovna kontrola neophodna, posebno nakon preležane infekcije.

Utvrđivanje i lečenje aritmija nakon kovida

Dr Tasić upozorava da višestruke infekcije kovidom dodatno oštećuju organizam, posebno srce i kardiovaskularni sistem. Posebnu pažnju treba posvetiti utvrđivanju aritmija, pri čemu su 24-časovni holter EKG-a i savremene metode dijagnostike ključni.

Važnost preventivnih pregleda i pravovremenog lečenja

Lekari apeluju na pacijente da ne zanemaruju simptome i redovno obavljaju preventivne preglede srca, posebno nakon preležane korone. Pravovremena dijagnostika i terapija mogu značajno uticati na ishod srčanih problema.

Jačanje imuniteta kao preventivna mera

Dr Tasić ističe važnost jačanja imuniteta kroz adekvatnu ishranu, hidrataciju, izbegavanje pušenja i smanjenje stresa. Naglašava i važnost redovnih pregleda srca i pravovremenog lečenja, ističući da svaki pacijent treba da dobije terapiju prilagođenu njegovim specifičnim potrebama.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)

Loading