ČOMSKI: Srbi, Bošnjaci, Hrvati i Crnogorci govore isti jezik

Autor: Tanjug

Vesti

27.03.2018

21:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki lingvista i filozof Noam Čomski potpisao je Deklaraciju o zajedničkom jeziku lingvista i eksperata za jezik iz BiH, Srbije, Hrvatske i Crne Gore.

RepublikaFoto: youtube.com/ Talks at Google
Noam Čomski

Više od 200 stručnjaka iz lingvistike i drugih društvenih nauka potpisalo je 28. marta prošle godine Deklaraciju o zajedničkom jeziku, nakon što je održana serija regionalnih konferencija u Podgorici, Splitu, Beogradu i Sarajevu.

Čomski, koji je jedan od najistaknutijih društveno angažovanih autora današnjice, izjavio je da nema ništa interesantno što bi dodao onome što je već napisano. 


U Deklaraciji se konstatuje da Bošnjaci, Srbi, Hrvati i Crnogorci govore zajedničkim policentričnim standardnim jezikom. 

- Takođe i da je jezička politika naglašavanja razlika dovela do niza negativnih pojava u kojima se jezično izražavanje nameće kao kriterijum nacionalne pripadnosti i sredstvo iskazivanja političke lojalnosti - navodi se u saopštenju. 

Kako je saopšteno, potpisnici Deklaracije navode da se jezik i narod ne moraju podudarati, da svaki nacionalni kolektiv može svoju varijantu samostalno normirati i da su one međusobno ravnopravne. 


Takođe, pozivaju na prestanak razdvajanja dece po nacionalnoj osnovi u školama u ime toga što navodno govore drugim jezikom, a potpisnici se u Deklaraciji zalažu za slobodu jezičnog izražavanja svakog pojedinca. 

Deklaracija je, kako se navodi, srušila poslednji tabu i pružila javnosti lingvistički utemeljeno objašnjenje da se radi o zajedničkom jeziku. 

Čomski je, kako je saopšteno, Deklaraciju o zajedničkom jeziku potpisao na poziv lingvistkinje Snježane Kordić, kojoj je istoga dana odgovorio da svojim potpisom podržava tekst Deklaracije. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading