U "LAZI" NISU ČISTA POSLA: Direktorka daje šakom i kapom, ali samo nekim tehničarima!

Autor: alo.rs, Republika

Vesti

27.03.2018

09:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poznato je da medicinsko osoblje u Srbiji ne može da se pohvali velikom platom. Ipak, ruže cvetaju u Specijalnoj psihijatrijskoj ustanovi "Dr Laza Lazarević" gde pojedini medicinski tehničari mesečno prime do 67.000 dinara!

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Bolnica Laza Lazarević

Ovako visokim platama, doduše, ne mogu se pohvaliti svi radnici te ustanove već, kako tvrdi naš izvor, samo bliski prijatelji direktorke dr Ivane Stašević Karličić, kojima se nezakonito "pumpaju plate".

Alo je imao uvid u obračunski platni list jednog medicinskog tehničara koji radi u toj klinici, a na osnovu kojeg vidimo da je taj zdravstveni radnik u decembru prošle godine arbajtovao neverovatnih 208 sati, zbog čega su mu isplaćeno 66.667 dinara, što je nešto više od prosečne plate lekara u našoj zemlji.

Ovaj bolničar je bio toliko vredan u decembru, da je uspeo da ostvario 168 sati kroz regularno radno vreme, 56 časova je radio noću, a neradnim danima je crnčio čak 36 sati, dok 40 sati predstavlja rad duži od radnog vremena.

Prostom računicom, pomenuti radnik psihijatrijske ustanove provodio je na poslu deset sati dnevno bez ijednog dana odmora.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Direktorka Ivana Stašević Karličić

Mnogo nelogičnosti

Ranka Savić, predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Srbije ASNS , rekla je za list da je ova situacija vrlo neobična i da je sasvim izvesno stvar privilegija koje na poslu uživa dotični medicinski tehničar.

- Vrlo je moguće da je radnik blizaksa direktorkom i da ona čini nekom svom. Verovatno je u pitanju jedan od načina klinike da određenim ljudima poveća plate - prokomentarisala je ona situaciju koja po njenom mišljenju ima mnogo nelogičnosti.

- Bolničar, kao ni mnogi drugi koji su bliski Karličićevoj, naravno da nije imao toliko radnih sati, već se to koristi samo kao model da se isplate veće plate. Pišu se neki izmišljeni radni sati. Ali to je samo za ekipu blisku direktorki, ne važi to za sve zaposlene u ovoj bolnici- tvrdi  sagovornik i napominje da Zakon o radu, zbog teških uslova u kojima rade zaposleni na psihijatriji, radiologiji i slično, zabranjuje prekovremeni rad i naglasio da direktorka krši zakon.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ

- Međutim, prekovremeni rad se isplaćuje određenim pojedincima, koji su uglavnom glavne sestre ili načelnici, a kada počnu kontrole jer su se protivzakonito isplaćivali sati, bolnica upada u dugove jer ono što je nezakonito isplaćivala mora da vrati. Dugove, nažalost, umesto onih koji su ih napravili vraćaju svi zaposleni - napominje on.

Tokom dana smo se obratili i nadležnima u Specijalnoj bolnici za psihijatrijske bolesti kako bismo saznali zbog čega pojedini medicinski tehničari imaju veće plate od lekara.

- Ne postoji niti jedna osoba u ustanovi sa stručnom spremom i zaradom koju ste naveli. Zarada se obračunava u skladu sa zakonski određenim koe cijentom, a ne voljom direktora - tvrde oni.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading