DRAGICU STAVILI RAME UZ RAME SA PREDIĆEM

Autor: M. S.

Vesti

25.03.2018

17:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bivša prva dama Dragica Nikolić, supruga doskorašnjeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića, postala je član (doduše počasni) Udruženja likovnih umetnika Srbije - ULUS. Time je, praktično, svrstana rame uz rame sa velikanima našeg slikarstva i vajarstva: Urošem Predićem, Ljubom Ivanovićem, Đokom Jovanovićem, Kostom Miličevićem, Mošom Pijadom, Simeonom Roksandićem... To su mnogi članovi ULUS dočekali s ogorčenjem.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
Dragica i Tomislav Nikolić

Dragica Nikolić amaterski se bavi slikarstvom, a njen rad, mozaik Presvete Bogorodice, izložen je na Bijenalu savremene crkvene umetnosti otvorenom pre nekoliko dana u paviljonu "Cvijeta Zuzorić" sa još stotinak radova.

Kako je obrazložio Dušan Rusalić, član Upravnog odbora ULUS, Nikolićeva je postala član udruženja iz dva razloga.

- Izabrana je zbog doprinosa likovnoj umetnosti, ali i zbog njene donacije i pokroviteljstva donatorskoj večeri 2014. godine, kada je fondacija Dragice Nikolić otkupila radove u vrednosti većoj od dva miliona dinara i pomogla ULUS u najkritičnijim momentima - objašnjava Rusalić.

Vajar Rogan: Njoj hvala, ali prikladnije bi bilo da joj se uruči neka vrsta zahvalnice

Prema njegovim rečima, "gospođa Nikolić se na amaterski način bavi mozaikom, što je veliki razlog da se donese odluka da postane počasni član".

Poznati vajar Mišo Rogan i slikar Miloš Šobajić u izjavi za Srpski telegraf ocenjuju da članstvo u prestižnom udruženju umetnika nije pravi način da se ULUS oduži Dragici Nikolić jer ona nije profesionalni umetnik.

Slikar Šobajić: Zatečen sam, biti član ULUS podrazumeva da je neko profesionalni likovni umetnik

- Svaka donacija je dobrodošla. Dragici dugujemo zahvalnost zbog podrške umetnosti, ali mislim da bi prikladnije bilo da joj se uruči neka vrsta zahvalnice, a ne mesto počasnog člana. Pogrešno je da bude primljena kao počasni član amater, s obzirom na to da je ovo udruženje profesionalnih umetnika - navodi Rogan.

Šobajić kaže da je bio pomalo zatečen ovom vešću, s obzirom na to da biti član ULUS podrazumeva da je neko profesionalni likovni umetnik, a ne amater.

Srpski telegraf nije uspeo da dobije komentar Dragice Nikolić. 

O fondaciji Dragice Nikolić
- Postoji četiri godine
- Prikupila 10 miliona evra za razne namene
- Najviše donacija u obrazovanje
- Nekoliko puta pojedini mediji bez uspeha tražili detalje o radu fondacije i spisak svih donatora

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading