ŠTA JEDEMO? U JEFTINOJ SALAMI I PARIZERU IMA NAJMANJE MESA!

Autor: telegraf.rs

Vesti

21.03.2018

08:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Za kilogram mesa potrebno je odvojiti od 350 do 700 dinara, ali ista količina parizera može da se kupi i za tri do pet puta manje novca. Na loš kvalitet ovih proizvoda posebno ukazuje i to što je cela ruda salame samo duplo skuplja od male konzerve paštete koja je ovekovečena kao najlošiji proizvod na tržištu.

RepublikaFoto: pixabay.com
Na deklaracijama ne piše sastav, što je posebno zabrinjavajuće

Kilogram parizera i raznih salama u prodavnicama može da se kupi i za 130 dinara, a nutricionista Branka Mirković objašnjava da je to zato što polutrajne prerađevine sadrže sve osim mesa.

- Proizvođači imaju jako dobre mašine koje mogu svašta da samelju, pa i kosti. Svi proizvodi koji se inače bacaju, ovde se koriste - i creva i grkljani i kožice i sve moguće iznutrice. Smesa koja se dobije mlevenjem na kraju bude siva, pa joj se dodaju veštačke boje, arome, nitrati za slanoću i nitriti koji zadržavaju tečnost. Zbog toga nam je papir u koji nam uviju salamu mokar - kaže Mirkovićeva.

Ona objašnjava da je procenat mesa u salamama mali.

- Kroz njih unosimo male količine proteina, ali i mnogo masnoća i hemije, želatina, skroba i materija za zgrušnjavanje koje veštački obojite kako hoćete i date mu ukus koji hoćete. Poseban problem je što na deklaraciji ne piše šta je sve unutra - kaže Mirkovićeva.

Zanimljivo je da parizer i posebna salama nisu isto. Parizer sme da sadrži samo proteine mesa, dok posebne kobasice mogu da sadrže i soju, gluten i kožice. Isti je slučaj i s tirolskom i alpskom kobasicom. Tirolska sadrži samo proteine mesa, a alpska i proteine drugog porekla.

U prerađevine lošeg kvaliteta spadaju i pica šunke, jer se za njih koristi najlošija kategorija mesa koja se hidrira, a zatim i usitnjava kako se ne bi video ogroman procenat vode.

- Roditelji bi trebalo da izbegavaju da daju deci ove vrste prerađevina, jer deca ništa dobro iz njih ne dobijaju - kaže Mirkovićeva.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading