ČEMU SLUŽI BOGOJAVLJENSKA VODICA I ŠTA URADITI SA ONOM KOJA PREOSTANE! Nema potrebe da se baca i to ne valja da se radi!

Autor:

Vesti

19.01.2024

09:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bogojavljenska voda nije kvarljiva i može se čuvati neograničeno vreme, zadržavajući svoju osvećujuću blagodat.

ČEMU SLUŽI BOGOJAVLJENSKA VODICA I ŠTA URADITI SA ONOM KOJA PREOSTANE! Nema potrebe da se baca i to ne valja da se radi!

Foto: Tanjug/TANJA VALIČ

Srpska pravoslavna crkva i vernici proslavljaju danas, 19. januara, veliki hrišćanski praznik – Bogojavljenje, koji je obeležen mnogim lepim običajima i verovanjima.

Ovaj praznik se vezuje za običaje poput plivanja za Časni krst i odlaska u crkvu radi uzimanja Svete vodice, koja ima posebno značenje.


Bogojavljenje je prilika za vodoosvećenje, koje se vrši dva puta godišnje, na Krstovdan i na sam Bogojavljenski praznik. Ovaj obred simbolizuje Krštenje Isusa Hrista u reci Jordan, a Sveta vodica koja proizilazi iz ovog obreda smatra se "vodom života" i konzumira se sa velikom verom. Prema verovanju, sveta voda može da uradi nemoguće ukoliko se konzumira uz iskreno pokajanje i veru.


Bogojavljenska voda nije kvarljiva i može se čuvati neograničeno vreme, zadržavajući svoju osvećujuću blagodat. Mnoge porodice je čuvaju godinama, dodajući svake godine malo nove vodice u flašu sa starom vodicom. Ukoliko se sva količina Bogojavljenske vodice ne utroši tokom godine, prema narodnom predanju i običaju koji je Crkva usvojila, preostali deo se sipa u bunar, reku ili cveće, tamo gde neće biti izložen gaženju i obesvećenju.


Sveta voda se može koristiti na različite načine - može se piti ili škropiti osobu, prostoriju ili predmet. Veruje se da sveta voda ima moć da pomogne u trenucima lošeg raspoloženja ili teškoća, te se preporučuje da se koristi uz iskrenu veru.

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading