STALO VREME U EVROPI: Satovi već danima kasne, a uzrok tome je spor Srbije i Kosova

Autor: Mediji, Republika

Vesti

07.03.2018

12:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mnogi satovi širom Evrope kasne zbog toga što je frekvencija u strujnoj mreži već neko vreme ispod normalnih 50 herca, a uzrok tome je, kako pišu nemački mediji, spor Srbije i Kosova.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto ilustracija

U čitavoj Evropi radio-satovi, kao i satovi na mikrotalasnim pećnicama i šporetima, kasne - ukoliko su priključeni na strujnu mrežu - piše Frankfurter algemajne cajtung i dodaje da je kašnjenje pet do šest minuta, ali će se verovatno povećavati.

Kako prenosi list razlog za to je, što od sredine januara na evropskom tržištu struje postoji rupa u snabdevanju, kako je to u utorak u Briselu saopštilo evropsko Udruženje strujnih mreža Entsoe.

- Zbog stalnog političkog konflikta između Srbije i Kosova odatle teče manje struje u kontinentalnu mrežu na koju je priključeno 25 zemalja od Turske do Holandije - navodi se.

Nemački list dodaje da je u pitanju samo nekoliko stotina megavata i da "sistemski mreža nije ugrožena".

- Struja iz Srbije i sa Kosova nije toliko važna da bi zbog nje moglo da dođe do totalnog prekida... U industriji nije poznato da je bilo smetnji zbog oscilacija u frekvenciji, pa ni u aluminijumskoj industriji, koja troši mnogo struje, nema indicija za tako nešto...No, te oscilacije su dovoljne da poremete satove - dodaje se u tekstu.

Dojče vele objašnjava da do kašnjenja dolazi jer mnogi satovi nemaju interni takt već dobijaju potrebne impulse iz strujne mreže.

- Ta frekvencija iznosi 50 herca - 50 oscilacija u sekundi. Posle 50 oscilacija, pokazuje se sledeća sekunda. Kada nema dovoljno struje, frekvencija spada ispod 50 herca, pa je zato za 50 oscilacija potrebno više vremena. I zato satovi kasne - navodi se.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Mia

07.03.2018 12:51

Zaista sam primetila pre sedam dana da sat na šporetu kasni 5-6 minuta. Namestila sam tačno vreme i opet je počeo da kasni. E, pa šta sve neće da se desi u ovoj propaloj državi.