PRVI ZNAK PSIHOPATIJE! Jovan je na Zlatiboru pronašao UPUCANO MAČE, životinja je nekome bila pokretna meta?!

Autor:

Vesti

23.10.2023

12:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jovan P. (39) iz Beograda je na Zlatiboru pronašao mače staro tri meseca koje se činilo da ima polomljenu šapu. Mače je bilo u teškom stanju, jedva je moglo da hoda, odbijalo je hranu i izgledalo je veoma loše.

PRVI ZNAK PSIHOPATIJE! Jovan je na Zlatiboru pronašao UPUCANO MAČE, životinja je nekome bila pokretna meta?!

Foto: shutterstock

Nakon što ga je odveo veterinaru, saznao je da je nevina životinja zapravo bila pogođena vazdušnom puškom. Dijabola iz puške je slomila kosti i ostala zarobljena u grudima mačeta.

- Šetao sam Zlatiborom i čuo sam tužno mjaukanje. Pokušavao sam da utvrdim odakle dolazi, ali nisam uspeo. Stao sam i kroz neko vreme je jedva do mene došlo mače. Odmah sam odlučio da ga uzmem i odvedem kući. Video sam da je loše, ali nisam ni slutio koliko - započeo je razgovor Jovan. 

Laki, kako je Jovan dao ime nesrećnoj maci, odmah po dolasku u Beograd odveden je veterinaru. Usled povreda, životinja je dobila i visoku temperaturu.

Foto: shutterstock

Mače

- Nazvao sam ga Laki, ne znajući da je mužjak, a temperatura mu je bila 44 stepena, dok se normalna temperatura kod mačaka smatra do 39 stepeni. Veterinar je odmah preporučio operaciju šape, ali smo morali sačekati da mu temperatura padne. Tokom nekoliko dana je dobijao lekove i uspeo je da se oporavi - ispričao je sagovornik.

Nakon što mu je temperatura spuštena, veterinar ga je operisao.

- Na sreću, sad je dobro. Sve vreme sam se pitao kakav čovek može da puca u mače koje je bilo toliko "veliko" da je moglo da stane u moj dlan - zaključio je razgovor za portal Mondo Jovan P. iz Beograda. 

Pucanje iz vazdušne puške u životinje prvi je znak psihopatije, smatra psiholog Snežana Repac.

Foto: Facebook/Printscreen

Psiholog Snežana Repac

- Moguće je da je mačka nekom bila pokretna meta, nekom ko se obučava da puca, da puca na ljude. Nažalost, to je atmosfera u kojoj živimo. Naša kinematografija je preplavljena time kako se puca, kako se neko uči da puca. Preplavljeni smo tim porukama. Došli smo u situaciju da se danas čovek oseća nebezbedno ako ne zna da puca, što nimalo nije dobro. Otišlo je predaleko toga što se tiče - kazala je ona. 

Prema rečima psihologa, ukoliko nije bio nesrećni slučaj, mačka je nekom bila pokretna meta i u tom postupku se primećuje da je prisutna agresija i poremećaj ličnosti.

- Postavlja se i pitanje šta će nekom vazdušna puška. U ovom slučaju se radi o svireposti. Ponavljam, prisutna je svirepost, ali i potreba za mučenjem, korišćenjem osećaja moći tokom mučenja, osećaj nadmoći i odnos bespomoćnosti sitne životinje naspram naoružanog čoveka.

Lovci, na primer, imaju vazdušne puške. Kod nas je dozvoljen lov, ali je to potpuno drugačije od situacije o kojoj razgovaramo. Lovci love zbog trofeja, nekad i zbog hrane i ono što je ih razlikuje od mučitelja životinja jeste hrabrost i to što i oni neretko rizikuju svoj život u lovu, a mučitelj likuje nad bespomoćnim životinjama - zaključila je Repac.

Kazne za mučenje životinja

Mučenje životinja predstavlja krivično delo. Krivični zakonik ("Sl. glasnik RS", br. 85/2005, 88/2005 - ispr., 107/2005 - ispr., 72/2009, 111/2009, 121/2012, 104/2013, 108/2014, 94/2016 i 35/2019 -- dalje: KZ) za ubistvo životinje predviđa novčanu kaznu ili zatvor do dve godine, a u težim slučajevima i do tri godine.

  • Ko kršeći propise ubije, povredi, muči ili na drugi način zlostavlja životinju, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do dve godine.
  • Ako je usled dela iz stava 1. ovog člana došlo do ubijanja, mučenja ili povređivanja većeg broja životinja, ili je delo učinjeno u odnosu na životinju koja pripada posebno zaštićenim životinjskim vrstama, učinilac će se kazniti novčanom kaznom ili zatvorom do tri godine.
  • Ko iz koristoljublja organizuje, finansira ili je domaćin borbe između životinja iste ili različite vrste ili ko organizuje ili učestvuje u klađenju na ovakvim borbama, kazniće se zatvorom od šest meseci do tri godine i novčanom kaznom.

BONUS VIDEO:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading