U ZAJEČARU, PROKUPLJU I DOLJEVCU PROGLAŠENO VANREDNO STANJE: Stiže jeziv poplavni talas visine 2 metra

Autor: Novosti, Republika

Vesti

04.03.2018

15:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Gradsko veće Zaječara proglasilo je vanrednu situaciju u tom mestu zbog opanosti od poplava, potvrdio je Boško Ničić, gradonačelnik ove opštine.

RepublikaFoto: Tanjug/D.ANIČIĆ

- Međutim, prava opasnost nam tek stiže Timokom iz pravca Knjaževca, odakle nailazi poplavni talas visine oko dva metra.

Po Ničićevim rečima, mulj je već prekrio Popovu plažu, a udarni talas se očekuje oko 18 časova.

-Pripremamo se za dolazak ogromne količine vode i mulja, koja preti da pogodi naše prigradsko naselje Višnjar. – nadam se da ćemo uspeti da sprečimo katastrofu koja nam se desila pre nekoliko godina.

Milan Đokić, predsednik opštine Knjaževac, kaže da ni u tom mestu situacija nije sjajna.

- Branimo svim raspoloživim sredstvima da voda prodre u izvorište Sinji vir, odakle se ceo grad snabdeva vodom – podvlači Đokić. – Delovi Rgoške Banjice su poplavljeni, a ekipe su na terenu i prate situaciju, tako da smo spremi da intervenišemo.

Situacija je kritična i na mostu kod sela Avramica na Belom Timoku. Tamo su se pojavile pukotine na nosačima mosta, a nagomilano drveće stvara prirodnu branu koja ih opterećuje i postoji realna opasnost da se sruši ako bude jači poplavni talas.

RepublikaFoto: Tanjug/D.ANIČIĆ

Blagoje Spaskovski, generalni direktor RTB Bor ponudio je pomoć ovog preduzeća Zaječaru. On je rekao da će ako bude trebalo poslati mehanizaciju iz RTB na ugrožene lokacije.

Na zahtev gradonaelnika Ničića iz RTB Bora su poslali: jači buldožer koji može preko oranica da priđe nasipu, bager sa klašikom za čišćenje Prlitskog potoka i Avramićke reke, kao i pumpe za ispumpavanje prljave vode.

Vanredna situacija i u Prokuplju

U Prokuplje je proglašena vanredna situacija zbog naglog porasta nivoa reke Toplice usled kiše i naglog topljenja snega, a ugroženo je nekoliko naselja i vodozahvata. Do sada je evakuisano oko 75 ljudi.

Toplica se izlila na nekoliko kritičnih mesta, a u naselju Guba prodrla je u desetak kuća, javila je Radio-televizija Srbije.

Evakuisani ljudi smešteni su u novootvorenom prihvatnom centru, u sali Sokolane, gde im je obezbeđena hrana, a po potrebi i medicinska njega.

Nivo reke Toplice je u gornjem toku u poslednjih dvanaest sati porastao za petnaest centimetara i ima tendenciju daljeg rasta.

Evakuacije u Doljevcima

Opština Doljevac proglasila je vanrednu situaciju na području cele opštine zbog opasnosti od poplava dok su aktivisti Crvenog krsta sinoć evakuisali devet osoba iz sela Šainovac i četiri u selu Mekiš.

RepublikaFoto: Tanjug/D.ANIČIĆ

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading