SPC SLAVI PREPODOBNOG SAMPSONA STRANOPRIMCA: Danas pomozite siromašnima i izgovorite ovu molitvu!

Autor:

Vesti

10.07.2023

07:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Danas obeležavamo svetitelja rođenog u jednoj uglednoj i znamenitoj porodici u Starom Rimu.

SPC SLAVI PREPODOBNOG SAMPSONA STRANOPRIMCA: Danas pomozite siromašnima i izgovorite ovu molitvu!

Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

Ovaj svetitelj je rođen u bogatoj i uvaženoj rimskoj porodici, što mu je omogućilo da dobije najbolje obrazovanje tog vremena. Posebno se posvetio izučavanju medicine zbog čega je postao poznat kao jedan od najcjenjenijih lekara tog doba.

Iz Rima se preselio u Carigrad u kojem je postao poznat po svojim dobročinstvima. Pružao je ljudima besplatnu medicinsku pomoć, a mnogi su dolazili kod njega i da čuju neku lijepu reč nade. Kad je čuo za njegova dobročinstva, carigradski patrijarh ga je proizveo u sveštenika.

U to vreme se razbolio car Justinijan Veliki od, kako se mislilo, neizlječive bolesti. Car se pomilio Bogu koji mu se obratio riječima da će ga Sampson iscijeliti. Tako je i bilo. Car je ozdravio i želio da nagradi plemenitog čoveka.

- Care dragi, imao sam srebra i zlatra i ostalog imanja, no sve to ostavih radi Hrista kako bih činio vječna blaga nebeska - odgovorio je Sampson i zamolio cara da ukoliko želi da ga nagradi neka učini to tako što će izgraditi doma za uboge. Car je ispunio njegovu molbu. U tom domu Sampson je nastavio da pomaže siromašne i bolesne. U tome domu Sampson je služio ubogim kao roditelj djeci svojoj. Po upokojenju 27. juna 530. godine često se javljao onima koji su ga u pomoć prizivali.

Na današnji dan trebalo bi ići u crkvu, činiti dobra dela siromašnima i afirmisati vrlinu davanja.

Molitva

U trpljenju tvome stekao si nagradu tvoju, prepodobni oče, neprestano prebivajući u molitvama, zavolevši uboge i njima pomažući. Moli se Hristu Bogu Sampsone milostivi i blaženi, da spase duše naše.

BONUS VIDEO 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading