PRETI NAM SMRTONOSNI VIRUS: Tokom dana razlika i do 20 stepeni

Vesti

25.01.2018

21:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zbog meteorološkog ludila, u Srbiji su u čekaonicama domova zdravlja poslednjih dana gužve nepodnošljive, a u narednom periodu očekuju nas temperature od minus 7 do plus 14! Lekari upozoravaju da se probudio mutirani svinjski grip, koji je napunio bolničke postelje.

RepublikaFoto: pixabay.com

I dok nas ujutru dočekuju mraz i prava zima, tokom dana sunce i temperature iznad nule podsećaju na proleće. Za ovakvu vremensku šizofreniju usred januara lekari kažu da je idealna za razvoj gripa H3N2, H3N1, a uz sve ovo ubrzano se širi i epidemija morbila.

STRES ZA ORGANIZAM

- Ovo vreme je stres za organizam i idealno je za razvoj respiratornih infekcija i gripa, laringitisa, bronhitisa, pneumonije. U ovo doba godine sneg treba da bude do kuka i naš organizam ne prepoznaje ovakvu temperaturu usred januara.

Ovakvo vreme najnegativnije utiče na hronične bolesnike, hipertoničare, pacijente sa povišenim krvnim pritiskom. Ove temperature su pravi toplotni udar na organizam usred zime - kaže dr Dragan Miljković, specijalista opšte prakse.

On upozorava da se probudio i mutirani virus svinjskog gripa, koji najčešće napada stariju populaciju.

Čekaonice su prepune, a iz dana u dan je sve više obolelih od mutiranog virusa svinjskog gripa, koji pospešuje i ubrzava umiranje

Dr Miljković

- Čekaonice su prepune, a iz dana u dan je sve više obolelih od mutiranog virusa svinjskog gripa, koji pospešuje i ubrzava umiranje. Ti pacijenti su uglavnom stariji i odmah se upućuju u bolnicu. Takođe i zdrave osobe, dok god je ovakvo vreme, treba da se pridržavaju lekarskih saveta. Oni su masovno malaksali, pospani, razdražljivi - navodi dr Miljković i naglašava da je za sezonsku vakcinu protiv gripa kasno.

SMRTNI ISHOD

Najugroženiji su srčani bolesnici, za koje su ovakve temperaturne promene smrtno opasne.

- U zimskom periodu česte su nagle promene vremena, koje mogu biti pogubne za srčane bolesnike. Temperaturne varijacije najopasnije su za pacijente koji imaju koronarnu bolest, a ne znaju da je imaju. Oni žive normalno i kod njih se ne javljaju simptomi bolesti do momenta kad je često kasno.

Mnogi osete bol u grudima i čekaju da prođe, ne shvataju da to može biti ozbiljno. Važno je da svi koji u narednom periodu osete bilo kakve simptome, visok pritisak, bolove u grudima, moraju da se jave lekaru. Ne smeju da ih ignorišu - savetuje prof. dr Dragan Simić, kardiolog.

Tegobe i simptomi
  • Glavobolja
  • Poremećaj krvnog pritiska
  • Poremećaj sna
  • Malaksalost
  • Bolovi u zglobovima i mišićima
  • Gubitak apetita
  • Razdražljivost
  • Spazam
RepublikaFoto: pixabay.com

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading