SRBIJA DOBIJA NOVI ZAKON O DAVANJU KRVI, UVODE SE KRUPNE PROMENE

Autor: blic.rs, Republika

Vesti

14.01.2018

22:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Srbiji krv više neće moći da se daje pojedinačno u bolnici ili grupno na akcijama u firmama i ustanovama da bi se rizik od prenosa hepatitisa ili HIV-a, poput nedavnog slučaja u Vojvodini, smanjio na najmanju moguću meru.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Zakon o transfuzijskoj medicini, čija puna primena počinje od 1. januara 2019, dok se ove godine ustrojava, prilično centralizuje celu oblast transfuzije i davalaštva, ali nadležni tvrde da ne postoji bojazan da bolnice u unutrašnjosti Srbije ostanu bez krvi.

Ovlašćene službe

Naime, potpredsednik Crvenog krsta Srbije dr Milutin Mihailović objašnjava za "Blic" da novi zakon definiše dva nivoa transfuzije. Prvi su ovlašćene službe za transfuziju koje će se baviti uzimanjem i obradom krvi i to će biti zavodi u Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu, te Institut za transfuziju u Beogradu.

Drugi nivo su opšte bolnice koje će postati banke krvi za lečenje pacijenata.

- Ovlašćene službe za uzimanje i obradu krvi dobiće najsavremeniju opremu i PSR sistem za testiranje krvi. Jednostavno, reč je o opremi koju je moguće obezbediti za četiri najveća centra, a ne za 47 pojedinačnih bolničkih službi za transfuziju koje prosečno imaju 4.000 jedinica krvi, jer ovde govorimo o obradi i kontroli 250.000 jedinica koliko Srbija ima - kaže dr Mihailović.

Zakon, kako kaže, predviđa da do 1. oktobra svaka bolnica Ministarstvu zdravlja i Institutu za transfuziju u Beogradu dostavi svoje godišnje potrebe u krvnim derivatima, na osnovu čega će se praviti plan rasporeda.

PSR testiranje će se raditi isključivo u Institutu i to, kako kaže, obezbeđuje da u svaki grad stigne potrebna količina najbezbednije moguće krvi.

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ
Foto: Ilustracija

- Ovo nije izmišljen model, transfuzija na ovaj način, sem razvijenog sveta, funkcioniše i u zemljama okruženja kao što su Slovenija, Hrvatska, Makedonija, čak i Republika Srpska. Apsolutno bezbedne krvi nema, a to svedoči i nedavni „fenomen prozora“ i prenos HIV-a putem transfuzije u Vojvodini. Ovaj model, međutim, te rizike smanjuje na najmanju moguću meru - objašnjava dr Mihailović.

Davalaštvo krvi, kako dodaje, takođe će od sada biti kontrolisano i moguće samo u organizovanim akcijama u saradnji sa Crvenim krstom, po striktno utvrđenom kalendaru.

To u praksi znači da davaoci pojedinci više neće sami dolaziti u bolnice, niti će biti akcija prikupljanja krvi u firmama i ustanovama, već će ovlašćene službe iz Beograda, Novog Sada, Niša i Kragujevca, svaka na svojoj regionalnoj teritoriji, sprovoditi te kampanje prethodno obaveštavajući davaoce kada se i gde akcija održava.

Centralizuje se prijem, ne distribucija

- Svuda u svetu davalaštvo funkcioniše na osnovu planskog prikupljanja. Kod nas, na primer, u Vojvodini imamo višak, a na jugu Srbije manjak davalaca. Na ovaj način formiramo grupu sigurnih davalaca. Centralizuje se samo prijem, ali ne i distribucija krvi do svih bolnica u Srbiji - zaključuje potpredsednik Crvenog krsta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading