Novinar Nikola Žunić obeležava redak jubilej: Na pragu pet decenija novinarskog rada (FOTO)

Autor:

Vesti

14.05.2022

16:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nikola Žunić banjalučki novinar porijeklom iz Srpca, obilježio je 47 godina novinarskog staža. Za nekoliko dana, kako je precizno izračunao, ući će u 48. godinu od prvog objavljenog teksta.

Novinar Nikola Žunić obeležava redak jubilej: Na pragu pet decenija novinarskog rada (FOTO)

Foto: Privatna arhiva

Nikola Žunić

To je, sasvim blizu pola veka, kojeg ću, nadam se, dočekati u zdravlju i novinarskoj kondiciji, rekao je Žunić za Srpskainfo.

Njegove novinarske priče, reportaže izveštaje, objavile su mnoge TV kuće, novine i agencije u regionu, Evropi i svetu. O svojim novinarskim počecima, Žunić priča sa mnogo emocija.

Bilo je to pre 47 godina, kada sam majci Radojki i ocu Bogoljubu ispunio želju, završio Učiteljsku školu u Banjaluci i kao mlad učitelj učio đake prvim slovima, potom da vole ljude, svoj zavičaj a uz gitaru, sa njima pevao dečije pjesme – prisetio se Žunić svog prvobitnog zanimanja.

Radio sam u školi 17 godina i izveo isto toliko generacija. Istovremeno sam fotoaparatom “smena 8” fotografisao učenike, svoje mesto, lepote prirode i sela. Voleo sam takođe da pratim informacije na televiziji, radiju i maštao, da jednog dana postanem novinar televizije, koja je tada emitovala program u crno-beloj tehnici – opisuje Nikola Žunić, prve novinarske izazove kojim nije odoleo.

Foto: Privatna arhiva

 

 

U mome rodnom gradu, u to vreme formiran je Radio Srbac gdje sam objavio prve vesti a potom počeo pisati članke za novine. Sve ovo uticalo je, da u Beogradu počnem učiti novinarstvo a usporedo s tim, postao sam dopisnik tadašnje Televizije Sarajevo, iz moga rodnog grada Srpca. I ako mlad novinar, mojim TV prilozima bili su zadovoljini u ovoj redakciji a pozitivne ocene dobijao sam na terenu, među sugrađanima – kaže ovaj iskusni novinar sa dugogodišnjim stažom u mnogim redakcijama. U Beogradu sam kupio kameru marke “Krasnogorsk”, nastavlja Žunić priču o svojim novinarskim etapama.

Dužinu kadra određivala je snaga opruge koju sam ručno natezao. Tom kamerom skromnih mogućnosti, koju čuvam kao novinarski trofej, snimao sam reportaže i druge priloge. Imao sam sreću, da novinarski zanat učim od poznatih novinara, Milana Zorića, Vladimira Kolara, Aleksandra Vujisića, Dubravke Kenić… Bio sam angažovan i na RT RS od njenog početka. U toku rata, bio sam na prvim linijama sa srpskim borcima i slao izveštaje za uticajne medije u Srpskoj i Srbiji – rekao nam je Nikola Žunić, čiji novinarski staž i isksutvo su dosegli velike razmere.

Foto: Privatna arhiva

 

 

I ako sam voleo posao učitelja, kamere i televizija su me uzeli tako čvrsto, te sam i sada aktivan, snimam, fotografišem i pišem. Radeći posao novinara upoznao mnoge važne osobe iz politike, sporta, muzike, sa njima se družio, uspostavio prijateljstva. Upoznao sam takođe mnogo kolega i sa njima imam dobru saradnju, obostrano poštovanje, što je veoma važno u ovom poslu. To smatram velikom vrednošću i novinarskom tekovinom – smatra Žunić, Srpčanin sa dugogodišnjim boravištem u Banjaluci.

Solidarnost i sport

Kad god me, bilo koji od kolega novinara ili snimatelja pozvao u pomoć, kaže Nikola, uvek sam se rado odazivao. Od tema kojim sam se bavio, posebno mesto ima sport a naročito fudbal. Nekada sam bio fudbaler u svome kraju i već tada osetio čaroliju lopte i strast igre na terenu, kao i odnos publike te huk punih tribina.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading