KUPOLA HRAMA SVETOG SAVE BIĆE OTKRIVENA SREDINOM FEBRUARA!

Autor:

Vesti

07.01.2018

06:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stotine hiljada vernika i turista koji godišnje obiđu Hram Svetog Save na Vračaru od februara će imati razlog više da posete najveću pravoslavnu svetinju na Balkanu. Kada za mesec dana uklone skele koje još od maja zaklanjaju pogled na kupolu, sa vrha svetinje blesnuće veličanstveni mozaik Vaznesenja Hristovog, što će biti jedan od najvećih prikaza ove scene na svetu. Svečano prikazivanje, potvrđeno je, trebalo bi da bude sredinom februara, za kada je planirana poseta specijalne ruske delegacije na državnom i crkvenom nivou.

RepublikaFoto: e-stock/K. CVIJOVIĆ
Hram Svetog Save

MILIONI KOCKICA

Sedamdeset umetnika od maja je sklapalo kompoziciju koju čine milioni šarenih komadića kamena i stakla veličine jedan - jedan i po centimetar, nastalih u radionici ruskog umetnika Nikolaja Muhina.

U istoriji čovečanstva nije bilo mozaika na tako velikoj površini. Minijaturnim kockicama pokriveno je neverovatnih 1.428 kvadrata, priča starešina hrama arhimandrit Stefan Šarić.

Stižu specijalne ruske delegacije na državnom i crkvenom nivou za svečano prikazivanje sredinom februara

- To je nova tehnika. Između dva komada stakla ubacuje se smesa, pa se to peče u specijalnim pećima i traje večno za razliku od, recimo, venecijanskog stakla, koje s vremenom menja boju. To staklo pod određenim svetlima, opet specijalno napravljenim, daje pravu punoću i poseban doživljaj. Ako još dodamo da je mozaik težak više od 40 tona, sve to zajedno govori koliko je sve ovo jedinstveno - kaže arhimandrit.

RepublikaFoto: e-stock/K. CVIJOVIĆ
Starešina hrama arhimandrit Stefan Šarić

Samo zenica Hristovog oka je metar veličine, a lice čak 10 metara. Oko njega su četiri arhangela koja predstavljaju krst, a okolo su apostoli. U međuprostoru belim kamenom su ispisani tropari i stihire praznika Vaznesenja. Oni koji imaju dobar vid, pojašnjava arhimandrit, jasno će uočiti natpis, a onima koji ne vide dobro, izgledaće kao Hristos u oblacima. Svemu, napominje on, pristupalo se sa posebnom pažnjom.

Samo zenica Hristovog oka je metar veličine, a lice čak 10 metara

- U sceni Vaznesenja anđeli dižu Hrista. Napravljena je tako da s jedne strane oni njega drže, a s druge izgleda kao da mu se dive, zavisi s koje se strane posmatra - priča starešina.

NADOHVAT RUKE

A kako bi posetioci i izbliza mogli da vide veličanstveni prikaz, biće ugrađena i četiri lifta. Dva će voditi skroz do kupole, gde će im mozaik biti nadohvat ruke, a moći će i da izađu na kružnu terasu i vide ceo grad.

Česnica opet ispred hrama 

Za Badnji dan ispred malog hrama tradicionalno će se paliti badnjak. Istog dana biće služena posebna večernja služba, a u ponoć sveta liturgija u kripti hrama. Na Božić od devet ujutru patrijarh Irinej služi liturgiju, posle čega će se ispred hrama, posle niza godina, ponovo lomiti božićna česnica.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading