DRAMATIČNA NOĆ U KLINČKOM CENTRU: Za samo nekoliko sati tri podviga

Autor:

Vesti

19.10.2021

04:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U KCS za svega nekoliko sati urađene transplantacije srca, jetra i bubrega.

Republika

Foto: www.profimedia.rs

Hirurg operiše pacijenta

 

Dramatična noć u Klinici za urgentnu hirurgiju Kliničkog centa Srbije (KCS). Tri operacije transplantacije, započete u subotu 16. oktobra u večernjim satima, završene su u nedelju rano ujutru u 4.20. Veći broj lekara, specijalista iz različitih oblasti, došao je od kuće, neki i usred noći, da bi tri života bila spasena. Tri pacijenta su dobila novo srce, jetru i bubreg. 

DUG OPORAVAK 

Kako je za Srpski telegraf ispričao koordinator ovih operacija i šef odeljenja intenzivne nege hirurgije dr Vladimir Resanović, u ovom lekarskom poduhvatu učestvovalo je oko 30 doktora, kao i timovi medicinskih sestra i drugog osoblja, a radili su paralelno u tri hirurške sale. 
- Sva tri pacijenta su dobro i stabilno, sada ih očekuje dugotrajan oporavak. U pitanju su bile transplantacije s kadaveričnog donora, odnosno umrlog pacijenta, uz punu saglasnost porodice - objašnjava dr Resanović. 

Protokol i priprema za transplantaciju organa su komplikovani, a sada u jeku epidemije korone sve je dodatno usložnjeno. 

- Pre svega, donor se dvostruko testira na koronu, potom i sam pacijent nekoliko sati pred operaciju. Zatim i čitav lekarsko-medicinski tim. Tek kada se potvrdi da su svi negativni na KOVID, može da se uđe u operacionu salu i počne intervencija - ističe dr Resanović. 

NOVA ŠANSA 

Do lekara-heroja koji su izveli ovaj podvig nije bilo lako doći. Većina njih je posle višesatne veoma teške i komplikovane operacije ostala u bolnici da prati stanje pacijenata, ne mareći za sopstveni umor. 
Transplantaciona hirurgija, inače jedna od najzahtevnijih grana medicine, znači novi život za pacijente koji čekaju na nove organe, bez kojih ne bi preživeli. 
 

Lončar došao da pruži podršku 

   

Republika

Foto: Ministarstvo zdravlja

Zlatibor Lončar, ministar zdravlja

 

Zlatibor Lončar, ministar zdravlja, ali i jedan od čelnih ljudi Referentnog centra za transplantaciju organa Kliničkog centra Srbije, obišao je kolege tokom teških operacija da bi im lično dao podršku. 
- Svaka čast lekarima koji su sve ostavili i došli da spasavaju živote. Kada se pojavi donor, sve ostavljate i dolazite u bolnicu. Dečko od 32 godine dobio je novu jetru, da nije, pitanje je da li bi mogao da preživi još mesec, mesec i po dana. Ne možete ni da zamislite taj osećaj kada vam jave da je srce počelo da kuca - rekao je ministar Lončar. 

 
 
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading