Telefone u ostavu, pa na čas

Autor:

Vesti

12.12.2017

21:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Francuski model u školama, po svemu sudeći, teško da će zaživeti u Srbiji. Naime, mobilni telefoni u francuskim osnovnim školama od naredne godine biće potpuno zabranjeni. Međutim, srpski prosvetni radnici smatraju da je to mnogo radikalno i predlažu drugačije rešenje.

RepublikaFoto: youtube.com/OnePlus
I dok će vlast u Parizu potpuno zabraniti mobilne u školama, kod nas se uvode kutije za odlaganje tokom nastave

Zabranu je najavio francuski ministar za obrazovanje Žan-Mišel Blanke, a ona će važiti kako tokom nastave, tako i na velikom odmoru. Međutim, naš ministar prosvete Mladen Šarčević nije pristalica takvog pretvrdog stava.

ISKLJUČITI NA ČASU

Učiteljica Nataša Nikolić Gajić apeluje na roditelje da deca ne donose telefone u školu, osim ako za to postoje objektivni razlozi.

- Smatramo da deci telefon nije neophodan u školi, ali opet ima dece koja putuju i kojima je telefon važan, naročito u današnjem vremenu. Ne možemo da kažemo ne smete da imate telefon, ali on mora biti isključen tokom nastave, a ako ne poslušaju, oduzima im se do kraja časa. Mnogo je bolje ne negirati postojanje mobilnih telefona nego ih iskoristiti u prave svrhe, da aplikacije koriste na pametan način, osim za igrice i društvene mreže - kaže ova učiteljica.

Mobilni prave deformitete

Naši sagovornici su saglasni da bi deci trebalo ograničiti korišćenje mobilnog telefona iz zdravstvenih razloga. Naime, kod dece se sve češće javljaju deformiteti, počev od prstiju preko vrata i kičme, a iskrivljeni palčevi danas predstavljaju masovniju pojavu od ravnih tabana.

- Sve što se previše koristi, to se hipertrofiše, tako i je i sa prstima jer deca stalno tipkaju po telefonu. Imala sam pacijenta koji ima potpuno razdvojene treći i četvrti prst zbog držanja džojstika, a sada su za igrice primat preuzeli mobilni telefoni. Osim fizičkih, daleko su veće mentalne posledice stalne upotrebe telefona i roditelji moraju da povedu računa i ograniče im korišćenje - kaže fizijatar Zorica Mitrović.

RepublikaFoto: pixabay.com

Šta izaziva preterana upotreba mobilnog

- deformitet prstiju, naročito palčeva

- zbog neprirodnog držanja tokom tipkanja, krive vrat i kičmu

- usporen razvoj kognitivnih sposobnosti

- pasivnost i asocijalno ponašanje

- nedostatak pažnje

- ukoliko se često koriste, od najranijeg uzrasta, može da izazove autizam

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading