PRAVOSLAVNI VERNICI DANAS SLAVE VELIKU GOSPOJINU: Jednu stvar nikako nemojte da radite!

Autor: Republika

Vesti

28.08.2021

05:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Uspenije Presvete Bogorodice, praznik koji je u narodu poznatiji kao Velika Gospojina.

Republika

Foto: www.profimedia.rs

Na Veliku gospojinu jednu stvar nemojte da radite

Gospod koji je na Sinaju zapovedio petom zapovešću: "Poštuj oca svoga i mater svoju" pokazao je svojim primerom kako treba poštovati svoju majku. Viseći na krstu u mukama, On se setio svoje Majke i pokazujući na apostola Jovana rekao joj je: "Ženo, eto ti sina". Posle je svom učeniku rekao: "Eno ti majke". Nakon što je tako zbrinuo svoju majku, izdahnuo je.

Jovan je imao dom na Sionu u Jerusalimu, u koji se nastanila i Bogorodica i ostala je tu da živi do kraja svog života. Svojim molitvama, blagim savetima, krotkošću i trpeljivošću mnogo je pomagala apostolima svog Sina. Uglavnom, sve do vremena svoje smrti bila je u Jerusalimu obilazeći često ona mesta koja su je podsećala na velike događaje i na velika dela svog Sina.

Republika

Foto: wikimedia.org/Velika_Gospojina

Upenije Presvete Bogorodice

Često je posećivala Golgotu, Vitlejem i Jeleonsku goru. Od njenih dužih putovanja pominje se njena poseta svetom Ignjatiju Bogonoscu u Antiohiji, poseta svetom Lazaru četvorodnevnom, episkopu kiparskom, poseta Svetoj Gori koju je ona blagoslovila i rad u Efesu sa svetim Jovanom za vreme velikog gonjenja hrišćana u Jerusalimu.

U svojoj starosti često se molila Bogu na Jeleonskoj gori, na mestu Vaznesenja, da je što pre uzme sa ovog sveta. Jednom prilikom javio joj se arhangel Gavril i rekao joj je da će za tri dana biti upokojena. Sa velikom radošću ona se vratila kući poželevši da još jednom u životu vidi sve Hristove apostole.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (3)

Loading
Timotije

28.08.2021 06:17

NISTE NAPISALI,A DVA PUTA STE POMENULI DA NE TREBA RADITI JEDNU STVAR!!!- KOJU? ~~~* HVALA *~~~

Odgovori 25 0
I?

28.08.2021 20:27

Sta je to sto "nikako ne smemo da radimo"?

NiKola

30.08.2021 12:36

Pa lepo piše. Jednu stvar nikako nemojte da radite! Možete da radite više stvari.