Region izabrao Beograd za sedište Transportne zajednice

Autor: Tanjug

Vesti

06.12.2017

15:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministri za transport zemalja regiona odlučili su da Beograd postane sedište stalnog sekretarijata Transportne zajednice Zapadnog Balkana, a ta odluka potvrđena je danas u Briselu, na prvom ministarskom sastanku Saveta EU- Zapadni Balkan za Transportnu zajednicu.

RepublikaFoto: Tanjug
Region izabrao Beograd za sedište Transportne zajednice- Kandidatura Beograda viđena je kao najbolja - kažu za Tanjug diplomatski izvori u Briselu.

Posle potpisivanja Sporazuma o Transportnoj zajednici, do koga je došlo na samitu lidera Zapadnog Balkana, letos u Trstu, zemlje iz regiona istakle su svoje kandidature za sedište stalnog sekretarijata ove Zajednice Izbor sedišta zahtevao je konsenzus svih šest partera iz regiona.

Tanjug saznaje da je na političkom nivou postignut dogovor da Priština, zbog koje nije postojao konsenzus, ostane neutralna prilikom današnjeg glasanju o tome da se Beogradu dodeli sedište regionalne Transportne zajednice.

U slučaju da je izostala ova saglasnost, zemlje van zapadnobalkanske šestorke su mogle da prijave svoje kandiature za sedište novouspostavljne Transportne zajednice.

Kao jedna od zainteresovanih strana slovila je i Ljubljana, saznaje Tanjug u Briselu.

Pored izbora sedišta, na današnjem sastanku Saveta ZB EU za Transportnu zajednicu komesarka za tranport Violeta Bulc predstavila je EU prioritete u ovoj oblasti, koji za osnovu imaju podršku primeni projekata i implementaciji EU sandarda.

Direktorka Generalnog direktorata za Zapadni Balkna Genoveva Ruzi Kalavera iznela je perspektive koje Transportna zajednica donosi za region Zapadnog Balkana.

Ministri šest zemlja regiona takođe su dali svoje viđenje uloge i prioriteta regionalne Transportne zajednice.

Sporazum o Transportnoj zajednici Zapadnog Balkana popisan je na samitu Zapadnog Balkna koji je u julu održan u Trstu kao četvrti sastanak u okviru Berlinskog procesa.

Kao poslednja, BiH je svoj potpis na Sporazum stavila u septembru ove godine. Iz EU ponavljaju da Ugovor o Trasportnoj zajednici otvara nove konekcije u regionu, ali i veze regiona sa EU.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading