STANARIMA JOŠ 11 DANA DA IZABERU RUKOVODIOCA: Upravnik zgrade može i za džabe

Vesti

30.11.2017

20:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stanari u Srbiji moći će da izaberu upravnika zgrade i u januaru jer će zvaničan rok koji ističe 12. decembra komunalni inspektori produžavati do 30 dana. ko ne ispoštuju ni taj rok, građani će proći znatno skuplje budući da će im lokalna samouprava uvesti prinudnog upravnika sa već određenom cenom.

Foto: ST/N. PANČIĆ
Stanari će moći da izaberu upravnika zgrade i u januaru

Stanari u Srbiji moći će da izaberu upravnika zgrade i u januaru jer će zvaničan rok koji ističe 12. decembra komunalni inspektori produžavati do 30 dana. Ako ne ispoštuju ni taj rok, građani će proći znatno skuplje budući da će im lokalna samouprava uvesti prinudnog upravnika sa već određenom cenom.

Ističe rok

Podsetimo, upravnik zgrade i registracija obavezni su Zakonom o stanovanju. Takođe, uvedena je i taksa investicionog održavanja, koju će stanari morati da plaćaju svakog meseca.

A upravnik zgrade može biti i besplatan! Da bi to bilo moguće, morate da ga izaberete iz redova stanara i da to učinite pre isteka roka.

- U tom slučaju upravnik je volonter, ali ima i manje obaveza od profesionalnog. Ne mora, na primer, da vam bude dostupan 24 sata. Možete mu kao komšije odrediti i neku simboličnu naknadu - objašnjava Dejan Mijatović sa portala Profesionalniupravnici.rs.

Ako birate profesionalnog upravnika, on će vas koštati od 300 do 900 dinara mesečno

Ako birate profesionalnog upravnika, on će vas, u zavisnosti od dogovora, koštati od 300 do 900 dinara mesečno. U cenu od 900 dinara već su uračunate i druge usluge, poput čišćenja zgrada i održavanja lifta, dok cena od 300 dinara podrazumeva pravne savete upravnika, njegovu stalnu dostupnost i angažovanost.

Oslobađanje troškova

Da li će siromašniji stanari biti oslobođeni obaveze plaćanja upravnika, zavisiće od lokalne samouprave, kaže Stevan Novković, član UO udruženja Inicijativa za kvalitetnije stanovanje.

- Zavisiće od njene stambene politike i toga da li će za te namene biti predviđena sredstva za subvencionisanje ovih kategorija stanovništva - dodaje Novković.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading