"Centar uragana" radionica ritualnog teatra: Slobodan ples kao terapija

Vesti

22.11.2017

15:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukoliko volite da plešete i treba vam rasterećenje i novo iskustvo u životu, priključite se radionici slobodnog plesa! "Centar uragana" naziv je manifestacije, odnosno iskustvene radionice slobodnog plesa i ritualnog teatra koja će se održati 3. decembra u Centru za kulturu Vlada Divljan.

RepublikaFoto: Promo foto

Ove plesno-terapeutske radionice vodi umetnica i psiholog Vera Erac, koja već godinama razvija praksu baziranu na elementima slobodnog plesa i teatra pokreta.

- Poenta ovih radionica je da se možete upustiti u plesna otkrića i iskusiti radost kreativnosti. Možete se osetiti više živim i povezanim sa sobom, drugima i svetom. Pratićete svoj unutrašnji ritam, bićete divlji, nežni, oznojićete se, iskakati, biti brzi, spori, odmoriti se u pokretu, izraziti i prodisati... Bitno je da date sebi dozvolu da se pustite u svoj jedinstveni ples trenutka. Kroz vođene aktivnosti, zadatke i igre bazirane na slobodnom plesu i fizičkom teatru, ali i kroz samostalno istraživanje i razvoj svog plesa i pokreta - kaže Erac.

Foto: Promo foto

Ona navodi da možete đuskati sami kod kuće, na žurci, pohađati časove plesa, a možete probati i nešto što je u svetu već godinama trend, a kod nas tek u razvoju, a to su upravo radionice slobodnog plesa.

- Ples je prirodan i svi se rađamo sa sposobnošću da plešemo. U mnogim "primitivnim" društvima ples je bio i dalje jeste važan deo društvenog života za koji se veruje da ima isceliteljsko dejstvo na ljudsko biće i pomaže nam da živimo radosnije. Ples i pokret su jednostavno delotvorni sami po sebi. Uostalom svako se oseća bolje nakon neke lepe šetnje ili plesa - kaže ova umetnica.

Foto: Promo foto

Od 2012. Vera svakog petka u Beogradu vodi takozvane Mrdaonice, dvosatne radionice od kojih svaka predstavlja celinu za sebe.

- Ključna sredstva u radu su telesna svesnost (dah, uzemljenje, centiranje), pokret, ples, poezija, ritual, performans i improvizacija. Sve što stvaramo izvire iz jedinstvenosti svakog od nas, iz naših životnih procesa. Svako može da pleše, bez obzira na godine, kilograme, fizička ograničenja i mentalne i emotivne blokade koje sami sebi namećemo. Čak i ako ste godinama uvereni da imate dve leve noge - kroz osmeh priča Vera.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading