GODIŠNJICA CENTRA ZA VANTELESNU OPLODNJU: Na svet doneli 284 bebe

Vesti

17.11.2017

21:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Neda, Jovana, Jovan, Nikola... Imena i slike nasmejanih beba samo se nižu na velikom panou Centra za vantelesnu oplodnju u valjevskoj bolnici.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
One brinu o bebama: Medicinske radnice Centra za vantelesnu oplodnju u Valjevu

Iako je najmlađi državni odsek za vantelesnu oplodnju, po broju urađenih procedura spada među vodeće, a parovi često kažu da se zbog ljubaznosti lekara osećaju kao u nekoj privatnoj bolnici. Vredni i veseli tim koji stvara život čine četiri medicinske sestre, dva embriologa, ginekolog, anesteziolog i čistačica. Ekipu Srpskog telegrafa dočekali su kao i sve ostale - širokim osmehom.

PAROVI IZ CELE SRBIJE

- Radimo osetljiv, ali i najlepši posao na svetu. Kada vam roditelji dođu u posetu s jednom, dve ili tri bebe za koje ste se borili da se rode, osećate se predivno. Ne možete biti ni tužni ni nezadovoljni. Donosite ljubav i ljubav vam se vraća - priča Mirjana Jovanović, glavna sestra odseka za vantelesnu oplodnju valjevske bolnice.

Ovde dolaze parovi iz cele Srbije. Ulaze puni nade, uplašeni od bezbroj neuspešnih pokušaja da začnu, ali rešeni da ne odustanu. I svake godine sve ih je više - kaže Jovanovićeva.

- Nažalost, svake godine broj parova koji se javlja se udvostručuje. Posla ima sve više i mislim da je krajnje vreme da se ozbiljno pozabavimo problemom steriliteta. O njemu je počelo da se govori, ali nedovoljno - smatra naša sagovornica.

VRATE SE I ZA DRUGU BEBU

Pacijenti koji dođu prvi put najčešće se vrate, čak i kad odmah uspeju.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Gradonačelnik u poseti prvoj bebi rođenoj ove godine

- I kad ostvare trudnoću, vrate se za drugu i treću bebu. Naš centar ima i zamrzavanje prekobrojnih embriona za slučaj da prva trudnoća ne uspe ili da se parovi vrate po još dece. Blizu deset odsto beba rodi se iz odmrznutih embriona - kaže sestra Jovanović.

JOVANOVIĆEVA: Kada vam roditelji dođu u posetu s jednom, dve ili tri bebe za koje ste se borili da se rode, osećate se predivno

Jedna beba rođena im je u Majamiju. Zove se Mila i sada ima 10 meseci. Jedna trudnoća vodi im se u Australiji, a jubilarnu, tristotu bebu očekuju sledeće godine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading