"DOVEŠĆEMO U VALJEVO NAJVEĆE SRPSKE BIZNISMENE"

Vesti

17.11.2017

18:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rekonstrukcija toka reke Kolubare, koja će sprečiti da se ponove poplave iz 2014, i razvijanje industrijske zone, za koju je zainteresovan i jedan od najmoćnijih srpskih biznismena, neki su od glavnih projekata uprave Valjeva, kaže u intervjuu za Srpski telegraf gradonačelnik Slobodan Gvozdenović.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Planira veliko spremanje Valjeva: Gragonačelnik Slobodan Gvozdenović
  • Šta će obuhvatiti radovi na koritu Kolubare?

- Sama rekonstrukcija podrazumeva ne samo regulaciju toka Kolubare nego i korita još dve reke koje je čine - Obnice i Jablanice. Ovim radovima stavićemo u funkciju i most u Ulici norveških interniraca i produžiti Ulicu Mirka Obradovića, koja ide pored same Kolubare. To će biti veoma lepo za oko, ali i korisno, jer će glavne gradske saobraćajnice Karađorđeva ulica i Ulica vladike Nikolaja biti rasterećene. Svi radovi bi trebalo da budu završeni do kraja 2019. i početka 2020. 

  • Kada će biti završena nova, šesta osnovna škola u Valjevu?

- U fazi smo rekonstrukcije nove, šeste osnovne škole, koja se gradi dugi niz godina. Ne treba zaboraviti da je gradnja počela još 1999, a dolaskom "revolucionara" na vlast 2000. prekinuta je na osam godina, što je presedan kada je u pitanju odnos prema gradu i društvena odgovornost. Svi grubi radovi na školi su gotovi, treba proveriti instalacije za grejanje i još neke tehničke stvari, ali očekujemo da se đaci usele do 1. septembra sledeće godine.

RepublikaFoto: Promo
PROJEKAT Ulaganje u infrastrukturu
  • Šta će se desiti sa starom zgradom škole?

- U objektu stare šeste osnovne škole smestićemo međuopštinski centar za dualno obrazovanje. Taj projekat radimo u saradnji sa vladom Republike Slovenije i našim prijateljima iz Velenja, koji već imaju takav centar. Grad je, takođe, finansirao deo projekta, a zahvaljujemo na pomoći i našoj vladi. Očekujemo da sve bude gotovo do polovine sledeće godine.

  • Da li ima zainteresovanih investitora za industrijsku zonu?

- Grad je kupio industrijsku zonu iz sopstvenih sredstava u površini od 20 hektara. Sada je aktuelna izgradnja saobraćajnica kroz tu zonu i njeno infrastrukturno uređenje. To je atraktivno mesto za ulaganje i u intenzivnim smo pregovorima s investitorima. Među njima je i možda najmoćniji srpski biznismen, vlasnik "Medigrupa". Postoje ozbiljni nagoveštaji da ćemo i jednog krupnog investitora koji bi se bavio preradom voća i povrća takođe dovesti u industrijsku zonu.

  • Koji su još kapitalni projekti gradske uprave?

- Ono što je jako značajno i što Valjevo željno iščekuje jeste put M-4, koji bi nas vezao sa Koridorom 11 i izveo na auto-put tako da bi se u Beograd stizalo za 45 minuta. Gotovo je izvesno da će u novi budžet za 2018. ući i izgradnja tog puta, što je i bilo obećanje predsednika Srbije. Značajno je da su opredeljena i sredstva Kancelarije za obnovu i razvoj za završetak cevovoda koji vodi od brane Stubo-Rovni ka opštinama koje se nalaze nizvodno od reke Kolubare - Lajkovac i Lazarevac. Isto tako, velika je verovatnoća da će se iz tog cevovoda napajati opštine Ub i Koceljeva, a opština Mionica je već bila brza i agilna i obezbedila je milion i po evra za priključenje na cevovod.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading