GODIŠNJICA SMRTI: Srbija je pre osam godina ostala bez patrijarha Pavla

Autor:

Vesti

15.11.2017

09:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpska pravoslavna crkva je pre tačno osam godina ostala bez partrijarha Pavla. Ovaj živi svetac kako su ga nekada mnogi pravoslavci zvali, upokojio se 15. novembra, a na njegovoj sahrani je bilo više od pola miliona ljudi.

Partrijarh iz naroda

Sahranjen u porti manastira Rakovica, gde ga i dan danas posećuje veliku broj vernika, za koje je bio omiljeni partrijarh iz naroda.

Za patrijarha Srpske pravoslavne crkve izabran je 1. decembra 1990. Sutradan, 2. decembra, ustoličen je u Sabornoj crkvi u Beogradu. Ceremoniju je izvršilo 12 episkopa, 12 sveštenika i 13 đakona.

Izbor je obavljen za života prethodnog patrijarha, Germana, zbog njegove dugotrajne teške bolesti na predlog lekarskog Konzilijuma Vojnomedicinske akademije koje su potrvđene stručnim nalazom.

Ovo su neki od njegovih citate

  • Ne branimo se od tuđeg zla, zlom u sebi.
  • Čuvajmo se od neljudi, ali se još više čuvajmo da mi ne postanemo neljudi.
  • Kad se čovek rodi, ceo svet se raduje, a samo on plače. Ali treba da živi tako da, kad umre, ceo svet plače, a samo on se raduje.
  • Kada bih bio poslednji Srbin, pristao bih da nestanem, a da ne bude zločina.
  • Proći će sve, ali duša, obraz i ono što je dobro ostaje zauvek.
RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Groblje Živog sveca

Patrijarh Pavle bavio se i naučnim radom, a njegova najznačajnija objavljena dela su Monografija o manastiru Devič, beseda „"Život po Jevanđelju" i "„Molitve i molbe", koje su štampane i kao dopunjena izdanja.

Lična biblioteka patrijarha Pavla pripala je fondu Biblioteke srpske Patrijaršije i ima status kulturnog dobra, a čuva se u prostorijama konaka Manastira Svetog arhangela Mihaila u Rakovici.

Patrijarh Pavle rođen je 11. septembra 1914. godine kao Gojko Stojčević u selu Kućanci kod Donjeg Miholjca u Slavoniji, u porodici zemljoradnika, a tu je završio osnovnu školu.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading