SRBIJA NIJE NASELA NA PROVOKACIJU PODGORICE: VUČIĆ - MILO 1:0

Autor:

Vesti

01.12.2020

05:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpski državni vrh predvođen predsednikom Aleksandrom Vučićem mudrom i odgovornom diplomatskom veštinom pokazao je opet da je Beograd faktor mira i stabilnosti u regionu iako komšije redovno "stavljaju prst u oko" i čine sve da zaoštre odnose. Srbija nije uzvratila ishitreno na provokaciju odlazeće administracije Mila Đukanovića da protera srpskog ambasadora Vladimira Božovića iz Podgorice.

RepublikaFoto: youtube.com/Nemanja 00/Printscreen
Milo Đukanović i Aleksandar Vučić

Naprotiv, srpska vlada je na inicijativu predsednika Vučića odustala od očekivane, a neki bi rekli i opravdane, recipročne mere - da uskrati gostoprimstvo ambasadoru Crne Gore u Beogradu Tarzanu Miloševiću i pružila opet ruku prijateljstva. Pohvale za dobru volju Beograda stizale su i juče iz EU iako je komesar za proširenje Oliver Varhelji još u nedelju pozdravio odluku Srbije i pozvao Crnu Goru da učini isto (pogledaj okvir).

SRAMNI PEČAT

Uprkos tome, odlazeća crnogorska vlada pozdravila je potez Beograda, ali poručila juče da neće odustati od stava o proterivanju Božovića.

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić smatra da je Vučić ispravnog stanovišta da odnosi sa Crnom Gorom ne treba da zavise od odlazeće Đukanovićeve administracije i da Srbija treba da povlači potez koji ne očekuju:

- A to znači da povučemo potez koji bi išao u pravcu jačanja odnosa. Šta sad mogu da zamere zbog ovakve odluke Srbije? Ovo je pečat na sve što je uradila administracija Đukanovića dosad.

REAKCIJE

Ana Pisonero portparolka EK

Poštovanje dobrosusedskih odnosa i dobrosusedska saradnja osnova su za napredak ka EU, ali i za procese stabilizacije i pridruživanja regiona. EU poziva na izbegavanje svih poteza koji mogu da ugroze međusobne prijateljske odnose. Očuvanje dijaloga i klime poverenja jeste od najveće važnosti, posebno za zemlje koje su na putu ka EU

Sem Fabrici šef Delegacije EU u Srbiji

Odlukom Beograda smiruju se tenzije i čuva dijalog u odnosima sa Crnom Gorom. Poštovanje dobrosusedskih odnosa i regionalna saradnja jesu kamen temeljac procesa proširenja EU

Očigledno je, dodaje bivši šef diplomatije, reč o političkom činu jer su pre uskraćivanja gostoprimstva Božoviću mogli da uslede drugi blaži diplomatski potezi:

- Ako bi se tako radilo, Srbija bi svaki dan trebalo da proteruje nekog ambasadora. Pa čekajte, šta sve oni govore o Kosovu? Nije valjda Mojkovačka bitka i podgorička skupština nešto što je teže nego narušavanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, odnosno priznavanje Kosova.

 

NA POTEZU NOVA VLADA

Inicijalna odluka državnog rukovodstva Srbije da uskrati gostoprimstvo Miloševiću, a nakon odluke zvanične Podgorice da protera srpskog ambasadora, bila je ispravna i očekivana, imajući u vidu princip reciprociteta na kojem se temelje odnosi suverenih država, ukazuje za Srpski telegraf spoljnopolitički analitičar Nemanja Starović.

RepublikaFoto: youtube.com/OtvoreniStudio
Tarzan Milošević

Božović proteran, Tarzan ostaje

- odlazeća crnogorska vlada je pre tri dana donela odluku o proterivanju ambasadora Srbije u Crnoj Gori Vladimira Božovića

- razlog, kako je navedeno, jeste što je Božović podgoričku skupštinu 1918. godine nazvao "oslobođenom" i "slobodnom voljom" crnogorskog naroda

- usledio je odgovor Srbije na isti način - proterivanje crnogorskog ambasadora u Srbiji Tarzana Miloševića

- na inicijativu predsednika Vučića i posle konsultacija sa Srbima iz Crne Gore Vlada Srbije je u nedelju tu odluku povukla

- Međutim, povlačenje odluke o proterivanju Miloševića narednog dana predstavlja uistinu vrhunski potez predsednika Vučića jer je na taj način pokazao kako Srbija ne želi da učestvuje u igri koju nameće odlazeći crnogorski režim Đukanovića. Takođe, povlačenjem odluke o proterivanju Miloševića, zvanični Beograd otvara vrata za saradnju s novom vladom Crne Gore koja će stupiti na dužnost već u sredu i izbija svaki eventualni argument za to da i Podgorica u najkraćem roku ne opozove odluku o proterivanju ambasadora Srbije - kaže Starović.

RepublikaFoto: youtube.com/srpskartv/printscreen
Vladimir Božović

 

Na novom predsedniku vlade Crne Gore Zdravku Krivokapiću će, kako dodaje naš sagovornik, već od sutra biti odgovornost da na delu prikaže iskazanu nameru za normalizacijom i unapređenjem odnosa dve, po svemu, najbliže države kako bi ovaj neželjeni diplomatski spor bio brzo prevaziđen.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (74)

Loading
Laza

01.12.2020 07:24

Srbija je prijateljski nastrojena zemlja i kao takva želi da gradi prijateljske odnose sa zemljama u regionu.

Anica

01.12.2020 07:25

Bravo za Srbiju!

Cile

01.12.2020 17:41

@Anica - Bravo za mudru politiku.

Ana

01.12.2020 07:27

Ocajnicki potez odlazece garniture Mila Djukanovica nije urodio plodom.