Tiodorović se oglasio posle CRNE NEDELJE: Evo kakva će biti NAREDNA

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

28.11.2020

08:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zaravnjenja krive zaraze korona virusa neće biti pre polovine decembra, izjavio je danas član Kriznog štaba, epidemiolog Branislav Tidorović i ocenio da će sledeća nedelja biti veoma teška, ali da će krajem sedmice doći do laganog smirivanja.

RepublikaFoto: printscreen/TV Pink
Branislav Tiodorović

On je na RTS-u rekao da je epidemiološka situacija u Srbiji vrlo ozbiljna, vanredna, a u pojednim delovima Srbije, posebno u velikim gradovima, i katastrofalna.

- Gledajući sa stanovišta popunjenosti bolničkih kapaciteta, gledajući sa stanovišta stope umiranja koja je vrlo visoka - mi se nalazimo u situaciji kada je veoma važno da budemo svesni ukupnog kretanja, organizovanosti i koncentracije na poslovima koje treba da radi zdravstveni sistem, ali i svi ostali - rekao je Tiodorović.


Osvrnuo se i na gužve tokom akcije "crni petak" u tržnim centrima, ocenjujući je kao "potpuno neopravdanu opasnost".

- Meni nije jasno zašto moramo da prihvatamo sve što je najlošije, a moram reći da je to loše čak i da je mirna situacija. Pogledajte zemlje na Zapadu, Sloveniju, tamo ''crni petak'' nije ni postojao. Ono što se desilo sada to ne predstavlja nijedan promil u smislu ekonomske podrške, a neprocenjive štete nanosi organizovanosti zdravstvene službe i očuvanju zdravlja - rekao je Tidorović.
 

 


Naveo je da se zemlja nalazi u situaciji kada mora da raščisti šta je važnije ovoga trenutka i istakao da je zdravlje najvažnije, čak i po cenu ekonomije.

- Ništa se neće desiti strašno sa ekonomijom ako to bude 10, 15 dana potpunog smirivanja i potpune kontrole nad ovom situacijom - smatra Tiodorović.

On ocenjuje da je povratak normalnom životu moguć tek kada stigne vakcina.

- Postoje naznake da ćemo je dobiti dosta brzo. Ali neće to biti količine kojima ćemo moći veliki broj ljudi da vakcinišemo, ali će ići po prioritetu. Spremni smo u potpunosti da čim stignu vakcine radimo kako treba i kako bi se ona čuvala, transportovala i aplikovala - rekao je Tiodorović.

Poručio je da svi moraju biti svesni da će sve ove mere morati da budu zadržane.

- Ja očekujem da tamo negde do proleća mora da traje ceo sistem očuvanja ovih mera, vakcinacije i uz tu vakcinaciju i podizanje kolektivnog imuniteta moći ćemo da stignemo do jedne potpuno kontrolisane situacije - naglasio je Tiodorović.

Na pitanje hoće li zdravstveni sistem izdržati, kaže da je medicinski kadar najveći problem.

- Sve ostalo se može obezbediti, država je tu učinila mnogo. Ali ono što je veoma teško i što se ne stvara preko noći, za šta treba vremena, to su kadrovi - lekari, medininske sestre, tehničari. Moramo da očekujemo da će tu biti još problema, ali mislim da se zdravstveni sistem bori herojski i u veoma teškim uslovima - zaključio je Tiodorović.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading