Država novim merama podstiče natalitet: Dečji dodatak do 21. godine

Autor: Miljana M. LESKOVAC, Jelena JOKANOVIĆ

Vesti

29.10.2017

21:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dečji dodatak koji se prima do 19. godine korisnici će ubuduće dobijati sve do 21, predviđa Nacrt zakona o finansijskoj podršci porodici s decom. Ovo je samo jedna od mera za podsticanje rađanja koje na snagu treba da stupe naredne godine, kaže za Srpski telegraf Slavica Đukić Dejanović, ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku u Vladi Srbije.

RepublikaFoto: Tanjug
Slavica Đukić Dejanović

Proteklih dana u javnosti je pažnju privlačio svojevrstan sukob koji su preko medija vodili potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović i poglavar SPC, ali i episkop bački Irinej.

Tema njihovog sporenja je pravo žene da odluči kada želi i da li želi da rađa, a patrijarh je rekao da su "Srpkinje dužne da rađaju".

POMOĆ ZA DRUGO DETE

Kako Đukić Dejanović otkriva za naš list, jedna od najvažnijih novina odnosi se na pomoć za drugo dete jer su porodice sa dvoje dece osnovni preduslov da ne nestanemo kao nacija.

- Dodatak za drugo dete ne možemo povećati, ali možemo obezbediti da se isplaćuje u kraćem periodu nego do sada, što roditeljima mnogo znači. Na primer, možda su im potrebna nova kolica ili novi krevetac za drugo dete, a to ne mogu da kupe ako dodatak primaju u 24 rate kao do sada. Plan je da se rok isplate skrati na barem godinu i po dana, a po mogućstvu da bude i brže - priča ministarka za Srpski telegraf.

Trudnice i porodilje takođe očekuju brojne olakšice. Nacrt zakona predviđa da se žene koje najmanje 18 meseci rade po ugovoru o delu za privremene i povremene poslove potpuno izjednače sa onima koje su zaposlene za stalno.

Žene koje najmanje 18 meseci rade po ugovoru o delu biće izjednačene sa onima koje su zaposlene za stalno - Slavica Đukić Dejanović, ministarka bez portfelja

- To znači da će imati pravo na sve naknade i dodatke na koje imaju i žene zaposlene na neodređeno. I žene sa sela koje su socijalno osigurane ili koje su vlasnici gazdinstva, imaće ista prava u pogledu primanja i porodiljskog odsustva kao i zaposlene žene u gradovima - ističe Đukić Dejanović.

MANJE RATA, VIŠE PARA

Gordana Plemić, predsednica udruženja Roditelj, ističe da ovaj zakon prvi put proširuje prava na veći broj žena.

- Ono što je za nas bilo najvažnije posle uvođenja mere da porodilje novac primaju na svoj, a ne na račun poslodavca, jeste proširenje prava za žene koje rade po ugovoru o radu, ugovoru o privremenim i povremenim poslovima, žene koje se bave poljoprivredom. Time se stvara sigurna klima i daje do znanja da društvo na neki način, u zakonskim okvirima, brine o vama, jer onda imate svoja prava, osećate se zaštićeno i lakše se odlučujete na roditeljstvo. Velika i važna podsticajna mera je da i dodatak za prvo dete ide u mnogo manje rata budući da je porodici u startu potrebno puno novca. To je jedina zamerka koju imamo - apeluje Plemićeva.

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Sanja

30.10.2017 08:46

A sta je sa nezaposlenim majkama? One za ovo drustvo ne postoje, na njih niko ne misli??