GORI OD BESNILA: Smrtonosni parazit napao Srbiju!

Autor: Republika

Vesti

28.10.2017

17:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vest da je novosadski Pasterov zavod otkrio multilokularni ehinokok kod lisica, smrtonosnu bolest koju prenose životinje, uznemirila je pre svega brojne vlasnike pasa i mačaka. Da li ima razloga za strah i paniku i da li su ugroženi svi koji su u kontaktu sa psima i mačkama?

RepublikaFoto: pixabay.com
Lisičiji parazit smrtonosan za čoveka

Direktor novosadskog Pasterovog zavoda Dušan Lalošević za Sputnjik pojašnjava da je u Srbiji besnilo u velikoj meri iskorenjeno, ali da populacija lisica raste i da se zato šire njihovi paraziti koji ranije nisu postojali u Srbiji.

- Otkrili smo multilokularni ehinokok. Ta vrsta ehinokoka je opasnija od psećeg, a i pseći je vrlo opasan. To su sve podmukle bolesti koje dugo traju, dovode do teških invaliditeta, a nažalost mogući su i smrtni ishodi od obe vrste ehinokoka. Međutim, taj lisičji je gotovo uvek smrtonosan za čoveka - kaže Lalošević.

Kako se prenosi?

- Bolest se prenosi direktnim ili indirektnim kontaktom sa lisicama. Zato su ugroženi psi koji su u kontaktu sa divljim životinjama, psi lutalice ili psi po salašima koji mogu biti u kontaktu sa lisicama. Za njih su glodari prelazni domaćini i zbog toga su čak i mačke uključene u ciklus multilateralnog ehinokoka - objašnjava Lalošević.

On ističe da kad se čovek inficira, obično bolest počinje na jetri, tako što podmuklo raste, a kada se otkrije najčešće bude kasno za operaciju. Zato je bolest jako opasna, ali je u Evropi vrlo retka.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading