GENERAL LAZAREVIĆ ODRŽAO PREDAVANJE, SLUŠAO GA I SABORAC DIKOVIĆ

Autor: novosti.rs

Vesti

27.10.2017

17:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

General Vladimir Lazarević, nekadašnji komandant Treće armije i Prištinskog korpusa, održao je prvo predavanje na Vojnoj akademiji u Beogradu. Tema: Heroizam i čovečnost srpskih vojnika u odbrani od NATO agresije i u izvođenju protivterorističke operacije na KiM 1998-1999.

RepublikaFoto: Tanjug/ G. STANKOVIĆ
Znanje i iskustvo: General Lazarević održao predavanje na Vojnoj akademiji 

Osim budućih oficira, generala je, prenose Novosti, slušao i njegov ratni drug, načelnik Generalštaba Ljubiša Diković, kao i druge najodgovornije starešine VS. Među nekoliko stotina slušalaca našle su se i komandantove kolege koje su sada u penziji, a pred akademijom čekao ga je počasni vod i izneta je zastava.

Ulaz zabranjen

Ministarstvo odbrane u četvrtak nije želelo da od prvog časa generala Vladimira Lazarevića pravi medijski spektakl. Novinarima nije bio dozvoljen ulaz. 

General Lazarević ljubazno se pozdravio s ekipom "Novosti" pre ulaska u kasarnu u Ulici Pavla Jurišića, a nakon predavanja, sa nama je podelio i svoje utiske.

- Ja sam svoj zadatak ispunio i puno mi je srce. Nije mala stvar kada vas sa pažnjom sluša nekoliko stotina ljudi, od kadeta svih klasa do njihovih nastavnika i generala. Aplauz kakav sam dobio na kraju, pravo da kažem, nisam očekivao. Sve u svemu, bilo je stručno i za mene sentimentalno - rekoa je naš proslavljeni general.

Sa generalom Lazarevićem u četvrtak su na Vojnu akademiju stigli i njegovi bliski saradnici sa KiM. Generali Krsman Jelić i Toma Mladenović, pukovnici Milutin Filipović i Goran Jeftović. Izlaganje nekadašnjeg komandanta Prištinskog korpusa na video-bimu pratili su prezentacija originalnih ratnih dokumenata korpusa, naređenja i nikad viđeni video-materijali.

Vladimir Lazarević je govorio ravno dva sata. Posle toga postavljena su mu tri pitanja. Bilo bi ih mnogo više - da je bilo vremena.

Najteži trenutak

General je još jednom ponovio da mu je najteži momenat tokom celog rata 1999. bio trenutak sa kraja rata kada je Si-En-En javio kako mu je na Paštriku početkom juna u tepih-bombardovanju poginulo 700 boraca. Kako je kazao, osedeo je tada u trenutku, jer vezu sa Delićem tog dana nije mogao kvalitetno da uspostavi.

- Kadete je u četvrtak interesovalo i kako se korpus maskirao i, što je podjednako važno, kako je Lazarević uspeo da u rekordnom roku dislocira sve materijalno-tehničke rezerve Korpusa, da nijedno privremeno skladište ne bude otkriveno i uništeno - govori za  pukovnik Jeftović, moderator predavanja. 

- Laza je i za ta pitanja imao originalna naređenja i zapovesti. Celo predavanje je bilo "struka", ni grama politike.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Ceca

31.10.2017 20:43

Fantazije koje se ponavljaju postaju tuzna realnost. A da odu tamo gde im je mesto u penziju i ne sibicare vise ti GENERALI

Kojadinka

01.11.2017 15:52

Narod ima svakakvih...heroja , naivaca , srebrioljubaca , ..vazno je kojih je vise... Svako vreme nosi ,, svoje ,, a NA MUCI SE POZNAJU JUNACI a gde je para tu je i fukara...