"IKEA" PRODALA 16 KOMODA-UBICA

Autor:

Vesti

26.10.2017

20:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Srbiji je do sada prodato 16 "Ikeinih" malm komoda, odgovornih za smrt osmoro dece širom sveta, a još 12 smrtonosnih ormarića i dalje se nalazi u prodaji.

RepublikaFoto: youtube.com/ABC News
VADE SE NA UPOZORENJE Sporna komoda malm

Iako je Ministarstvo trgovine posle pisanja Srpskog telegrafa poslalo inspekciju u "Ikeu", utvrđeno je da se uz svaku komodu u prodavnici nalazi uputstvo za montažu, kao i upozorenje da nefiksiran nameštaj može da se prevrne.

- Ovaj komad nameštaja mora biti fiksiran u zid pomoću sigurnosnih spona koje se dobijaju uz proizvod kako se ne bi prevrnuo ako se dete penje ili kači na nameštaj.

Različite vrste zidova zahtevaju različitu opremu za pričvršćivanje - stoji u upozorenju.

Roditeljima koji nisu upoznati s tragičnim slučajevima smrti dece na koje je nepričvršćena komoda pala ovo upozorenje isto je kao i mnoga slična koja se nalaze na nameštaju koji nije kriv za smrt dece.

Borko Vukić, otac dvoje dece starosti do tri godine, smatra da ovo upozorenje nije dovoljno.

- Svaki komad nameštaja može da padne, a da je to upozorenje dovoljno, ne bi "Ikea" povukla komodu iz upotrebe u mnogim zemljama. Ako je ona povredila i jednog čoveka, ni sa kakvim upozorenjem ne može da bude u prodaji - smatra Vukić.

Zato je pravo pitanje zašto se komoda-ubica uopšte nalazi u prodaji u našoj zemlji, a na njega odgovor iz "Ikee" i dalje nismo dobili.

Podsećamo, švedska kompanija je sredinom prošle godine povukla 29 miliona komada ovog opasnog nameštaja sa tržišta Severne Amerike. Izgleda da je iz "Ikeinog" ugla život srpske dece manje važan jer se 28 komoda koje se zbog opasnosti po život više ne prodaju u većem delu sveta prodaju u Srbiji. Da stvar bude gora, komoda košta samo 6.999 dinara, pa je kao takva pristupačna i građanima s nižim primanjima.

16 komoda prodato u Srbiji
8 dece u svetu usmrtio "Ikein" ormar
6.999 dinara košta malm komoda sa tri fioke

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading