GDE ĆE VAM DUŠA? Čistačica štrajkuje glađu zbog otkaza, nema kako da prehrani TROJE DECE!

Autor: politika.rs

Vesti

26.10.2017

04:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Smernica Novković (49), čistačica u prokupačkoj Turističko-sportskoj organizaciji (TSO) drugi dan štrajkuje na svom radnom mestu u zgradi Sokolskog doma jer je najavljeno da će dobiti otkaz iako kao samohrana majka izdržava troje dece.

RepublikaFoto: pixabay.com
Higijeničarka iz Prokuplja štrajkuke glađu zbog otkaza/Foto: Ilustracija

Ona je kao čistačica u TSO sa još sedam koleginica proglašena za tehnološki višak, a njena Služba higijene je ugašena.

Otkaza se spasila jedino šef te službe koja je ujedno i predsednik jednog od dva sindikata u ovoj organizaciji. Novkovićeva kaže da je pre početka štrajka razgovarala sa nadležnima u lokalnoj samoupravi, koji su joj ponudili novo zaposlenje u privatnoj agenciji sa platom od 14.000 dinara.

– Na to nisam mogla da pristanem i samo hoću da se moj slučaj sagleda ljudski. Ostajem pri stavu da neću potpisati dobrovoljni otkaz, a oni mogu da rade šta hoće – rekla je Smernica. Ona je već počela da oseća zdravstvene probleme, navodi da joj se deca brinu i plaču te da je nagovaraju da odustane od svega i da je zdravlje najvažnije.

Niko je tokom jučerašnjeg dana nije posetio niti se interesovao za njeno stanje.

Iako je predsednik opštine Prokuplje Aleksandar Simonović više puta izjavio da će se boriti da otkaze ne dobiju samohrane majke i radnici kojima su to jedina primanja, desilo se potpuno suprotno jer su se kola slomila upravo na one najsiromašnije, čistačice koje su primale minimalac, a među njima i samohranu majku.

Opština: Slučaj je ispolitizovan

U saopštenju koje je tokom dana objavljeno na sajtu opštine između ostalog piše da je „slučaj ispolitizovan i da je samohrana majka zloupotrebljena” ne navodeći ko je i kako zloupotrebio nesrećnu ženu uz konstataciju da u narednom periodu treba očekivati još bolnija rešenja i još veća otpuštanja zaposlenih radnika na neodređeno.

Ono što je sporno za članove Nezavisnog sindikata TSO koji već treći dan štrajkuju i koji su od danas sa pola sata protest produžili na sat vremena je činjenica da dok legalno zaposlene radnike na neodređeno isteruju sa posla, lokalna vlast zapošljava svoje političke prijatelje i rodbinu.

– Pre samo četiri dana, predsedniku partije koja je koalicija u lokalnoj vlasti produžen je ugovor na određeno zbog povećanog obima posla. Ranije, tokom racionalizacije u Narodnom muzeju, radnika je nakon što je sistematizacijom izgubio mesto u toj ustanovi, preuzeo TSO. Pitam se kako za jedne može sve, a za druge ne – kaže predsednik Sindikata i Štrajkačkog odbora Vanja Stojanović.

On naglašava da će Sindikat na čijem je čelu nastaviti štrajk dok god im se ne ispune zahtevi, među kojima je „da se otpusti 12 radnika koliko je propisala lokalna samouprava, a ne 13 kako je svojevoljno odlučio poslodavac”, a traže i da se uradi nova racionalizacija radnih mesta i da se donesu jasni i pravedni kriterijumi po kojima će neko ostati bez posla. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading