Srbija dobila treći vetropark, koji će snabdevati 7.200 domaćinstava!

Autor: Tanjug

Vesti

18.10.2017

14:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbija je danas dobila treći vetropark i pokazala da sve više postaje zemlja zelene energije, izjavio je danas minitar rudarstva i energetike Aleksandar Antić u Alibunaru, gde je otvoren vetropark "Malibunar" i ozvaničen početak izgradnje drugog vetroparka na teritoriji ove opštine, čija će snaga biti 42 megavata.

RepublikaFoto: Tanjug
Aleksandar Antić

Antić je najavio da će taj vetropark biti završen tokom 2018. godine i dodao da će do kraja sledeće godine Srbija i kroz druge projekte dobiti novih 250 megavta iz energije vetra.

Time će se, naveo je ministar, Srbija približiti cilju da do 2020. godine ima 27 odsto ukupne potrošnje energije iz obnovljivih izvora.

"To su jako dobre vesti za naš ukupni energetski sistem, ali i za sve nas koji se zalažemo da Srbija više koristi obnovljivu zelenu energiju. To je jako važno zbog budućih generacija, koje zaslužuju da žive u zemlji koja će sačuvati čist vazduh i zemlju", rekao je Antić.

On je dodao da su u ovom trenutku u različitim fazama izgradnje projekti koji će obezbediti još oko 500 megavata, kao i da je reč uglavnom o projektima iz energije vetra.

Vetropark "Malibunar" snage osam megavata izgradila je belgijska kompanija "Elisio", koja je uložila 14 miliona evra, od čega 9,8 miliona evra iz kredita Unikredit banke.

Očekivana proizvodnja vetroelektrane "Malibunar" biće dovoljna za snadbevanje 7.200 domaćinstava, čime će emisija ugljen-dioksida biti smanjena za oko 16.000 tona godišnje.

Početak probnog rada planiran je za novembar ove godine, a rad u punom kapacitetu za početak sledeće godine.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading