KARAĐORĐEVIĆI NE POŠTUJU OBIČAJE: Venčali se na Zadušnice!

Autor:

Vesti

09.10.2017

05:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Porodica Karađorđević, iako pretenduje da dođe na presto i Srbiju učini kraljevinom, ne poštuje ni osnovne srpske običaje. Tako su se princ Filip i princeza Danica venčali baš na Zadušnice, kada se odlazi na groblje i odaje pomen preminulima. I to nije sve, kum im je bio ni manje ni više nego prinčev rođeni brat Petar.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Princ bez prestola: Venčanje Filipa Karađorđevića i Danice Marinković

KUM BRAT

I mada sami crkveni propisi ne zabranjuju striktno venčanja na Zadušnice, tako nešto se u praksi retko dešava. Slično je i sa kumovanjem najbližih srodnika. Naime, kako verski analitičar Draško Đenović objašnjava za naš list, kum na venčanju u pravoslavlju se shvata kao svedok koji svojom izjavom dokazuje da pred brakom ne stoje nikakve prepreke. Za razliku od krštenog kuma, ovde nema reči o duhovnom srodstvu. Međutim, i pored toga nije svojstveno srpskoj tradiciji da se za kumove na venčanju uzimaju baš najbliži srodnici.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ

- Logično pitanje je: ima li princ Filip prijatelje kad za kuma mora da uzme rođenog brata?! Crkva ne zabranjuje takvu praksu, ali isto tako će se većina sveštenih lica začuditi kad čuje za tako nešto - kaže Đenović.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ

GRAĐANIN, A NE PRINC

Veći problem, dodaje on, jeste što kraljevskog venčanja zapravo uopšte nema jer Srbija nije kraljevina niti su Karađorđevići prestolonaslednici.

- Dotični gospodin princ Filip nije kralj niti može da postane kralj jer nema prestola koji bi zauzeo. Naša država je sekularna i Ustavom proklamovana republika. Samozvanim "kraljevskim venčanjem" deluje kao da čak i sam patrijarh poziva na promenu društvenog sistema. Ali, činjenica je da je Aleksandar Karađorđević samo krunski princ, a to je neko ko pretenduje na presto kad mu se za to ukaže mogućnost, a njegov sin je samo građanin, pa je i njegovo venčanje bilo samo luksuzno građansko venčanje - smatra Đenović.

ĐENOVIĆ: Ima li princ Filip prijatelje kad za kuma mora da uzme rođenog brata?

Iako venčanje nije oduševilo vernike u Srbiji, bar jeste svetsku kraljevsku elitu, goste iz kraljevskih kuća Grčke, Španije, Švedske, Danske... Za njih se sa sigurnošću može reći da su uživali u jelu, piću i muzici na dvoru. Povodom nepoštovanja srpskih običaja, pitanja smo prosledili i Belom dvoru, ali do zaključenja ovog broja nismo dobili odgovore.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading