VELIKI NAPREDAK: Evo kolika je vrednost srpskog pasoša

Autor: Tanjug

Vesti

23.09.2017

11:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vrednost srpskog pasoša raste najbrže u svetu pri čemu Srbi mogu lakše da putuju po svetu nego stanovnici bogatih zemalja, navodi američki portal "Nomad kapitalist" (Nomad Capitalist).

RepublikaFoto: ST/D. VOJINOVIĆ
Vrednost srpskog pasoša raste najbrže u svetu

Portal ističe da je Srbija jedna od samo tri zemlje u svetu čiji građani mogu da putuju po Evropi, ali i u Rusiju i Kinu - bez vize.

- Kada uzmete u obzir činjenicu da dobijanje ruske vize može biti mukotrpan poduhvat, dok je tek neznatno manja muka obezbeđivanje vize za Kinu, jasno vam je da sa srpskim pasošem odmah imate dve velike koristi - ukazuje se na američkom sajtu.

Autor teksta navodi da nijedna razvijena zapadna zemlja koju on zna ne može da preskoči red za vizu za Rusiju, dok to, kad je reč o kineskoj vizi, može da pođe za rukom samo građanima San Marina.

- Vlada u Srbiji je uradila odličan posao pregovarajući o putovanjima bez viza tokom poslednje decenije - ističe američki portal.

U tekstu se podseća da je Srbiji odobren bezvizni režim za putovanja po Evropi 2009, u isto vreme kada i Crnoj Gori i Makedoniji, ali se napominje da je srpski pasoš od tada značajno napredovao.

- Otprilike u isto vreme kada je Srbija pregovarala o svojoj viznoj politici sa Rusijom i EU, dobila je slobodan pristup i Izraelu. Zatim su joj vrata otvorili i Turska, Ukrajina, Kazahstan, Brazil, Moldavija, potom i Japan u koji uopšte nije lako ući bez vize, a prošle godine Srbi su stekli pristup i Indoneziji -navodi se na sajtu.

Lako do Kube i Tunisa

Napominje se da su još na snazi vizni sporazumi iz vremena bivše Jugoslavije koji omogućuju putovanja bez vize u zemlje u koje je teško ući kao što su Kuba i Tunis, a portal dodaje, pozivajući se na razne novinske članke, da Srbija privodi kraju i sporazume s Azerbejdžanom, Kolumbijom, Gvatemalom, Jamajkom, Panamom, Katarom, Kuvajtom, Omanom, Bahreinom i Venecuelom.

- Većina tih zemalja je prilično teško pristupačna čak i za neke zapadne državljane, pa bi putovanja bez viza i u te zemlje bila prava blagodet za srpski pasoš - ocenjuje "Nomad kapitalist".

Kao Srbin, navodi američki portal, ne možete putovati u zemlje u koje zapravo bez vize mogu da putuju samo građani veoma malog broja zemalja, a to su SAD, Kanada, Britanija, Irska i Novi Zeland, koje nažalost imaju veoma komplikovane procedure za dobijanje viza.

- Sa srpskim pasošem bi vam bilo odlično, a ja očekujem da stvari postanu još bolje. Razlog je jednostavan: ne samo što Srbija ima puno prostora za uspon nakon raspada Jugoslavije, već je pristup srpskih vlasti spoljnim pitanjima pozitivan. Oni žele da poprave sliku o svojoj zemlji i zauzeli su proaktivni pristup kakav malobrojne zemlje imaju - ocenjuje autor teksta objavljenom na američkom portalu.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading