NEMA VIŠE U ĆOŠAK: Stroži zakoni za bahato ponašanje u školi!

Autor: Agencije, Republika

Vesti

20.09.2017

09:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar prosvete Mladen Šarčević je rekao da novi sistemski zakoni u obrazovanju, koji su ušli u Skupštinu, predviđaju strože sankcije za bahato ponašanje u školi - nastavnika, učenika, ali i roditelja, kao i da je to početak značajnih promena u školskom sistemu.

RepublikaFoto: Tanjug
Strožiji zakoni za sve!

Skupštinski Odbor za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo prihvatio je dva predloga zakona, o visokom obrazovanju i osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja u načelu, koji će danas biti pred poslanicima.

- Sistemski zakoni ulaze u skupštinu i tu se insistira na povećanoij bezbedosti i odgovornosti svih učesnika u prosveti i mnogo strožije će se sankcionisati bahato ponašanje nastavnika, učenika i roditelja - rekao je Šarčević novinarima.

Bolje sprečiti nego lečiti

On je naglasio da je preventiva svakako bolja varijanata od sankcionisanja i da se radi i na tome.

Ministar prosvete je rekao donošenje tih zakona početak rešavanja nagomilanih problema iz prošlosti, ali da ne treba očekivati čuda da sve biti rešeno za godinu dana.

- Mislim da jeste to ozbiljan početak da se neke stvari reše. Postoji spremnost i ministarstva i društva da se uhvatimo sa tim u koštac, da bi imali bolje rezulate učenja i ovaj zakon pravi iskorak u tom pogledu - naglasio je Šarčević.

Dodaje da ima puno novina u zakonu, na primer, društveno odgovran rad važi i za učenike i za nastavnike, jer mnoge evropske zemlje to primenjuju.

Novine u zakonu

- Često pitaju - šta ako neko napravi prekšaj, a nema da plati, svo imamo meru i za to - dodao je Šarčević.

Ministar policije Nebojša Stefanović je na pitanje ko će da kaže "taj i taj roditelj ili učenik će biti kažnjen", kazao da još ne zna konkretne detalje, ali da je do sada uvek sud bio taj koji je izricao meru društveno korisnog rada i svih prekršaja, osim u slučajevima gde dođe do sporazumnog priznanja krivice.

Šarčević na isto pitanje je rekao da škole ne izriču mere, ali da jesu neko ko sugeriše i pokreće postupke.

- Škole će morati da pokrenu u te postupke i da traže od nadležnih, a to znači i saradnju sa Ministarstvom za rad i očekivanje da će izmeniti neke zakone i propise - naveo je ministar prosvete.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading