MALINARI OČAJNI: Uništeno 80% roda, traže pomoć države!

Autor: ekapija.com

Vesti

21.05.2019

06:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sneg, grad, oluja i bolesti uništili su 80 odsto roda maline i kupine. Zbog toga Asocijacija proizvođača malina i kupina Srbije traži od države da proglasi elementarnu nepogodu, posebno u Zlatiborskom i Moravičkom okrugu.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Predsednik Asocijacije Dobrivoje Radović kaže da je prinos pomenutog voća ove godine manji za 50% do 70% zbog bolesti, a prema proceni, u ovom trenutku je rod manji i do 80% zbog snega od pre nekoliko dana, a od juče grada i oluje.

- Niska cena malina, prošle godine u proseku 90 dinara po kilogramu, naterala je proizvođače da štede na primeni zaštitnih sredstava i agrotehničkih mera, pa su bolesti ove godine masovno napale malinjake koji su i prošle godine oštećeni gradom - dodao je Radović.

RepublikaFoto: Tanjug/Glas zapadne Srbije
Foto: Ilustracija

Napomenuo je i da se traži hitan sastanak u Ministarstvu poljoprivrede i razgovori sa premijerkom Srbije Anom Brnabić i predsednikom Aleksandrom Vučićem, od kojih će zatražiti pomoć. To se posebno odnosi na repromaterijal, jer ne mogu sami da finansiraju sve što je neophodno za zasnivanje nove proizvodnje, malina i kupina, krompira i žitarica.

Navodi da je Vlada Srbije donela uredbu koja će omogućiti proizvođačima malina i kupina subvenciju od 65 odsto investicije u nove zasade.

- Problem je kako da zaradimo novac za to novo ulaganje i da čekamo dve ili tri godine dok to voće ne počne da rađa. Kako da preživimo taj period? Takođe, teško je obezbediti zasnivanje zasada na drugim, bolestima nezaraženim parcelama, s obzirom na to da su malinjaci u brdsko-planinskom području i zasađeni na najboljim parcelama - kaže Radović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading