PROPAO PLAN OTIMANJA VREDNOG ZEMLJIŠTA: Tajkunski udar na državu

Autor:

Vesti

01.09.2017

05:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar Nedimović: Drakulić, blago rečeno, nije dobro informisan. Jasno je da nije čitao zakon, uredbe i javni poziv za zakup zemljišta, koji je bio u januaru

RepublikaFoto: Tanjug
Drakulić: Zar nemac da nam gaji svinje pored živog Miškovića?

Biznismen Zoran Drakulić, predsednik kluba "Privrednik", koji okuplja najbogatije srpske poslodavce, zajedno sa Miroslavom Miškovićem krenuo je u ofanzivu na državu. Razlog: osujećen je plan da se tajkuni dočepaju vrednog zemljišta u Vojvodini.

U intervjuu Nedeljniku Drakulić je optužio medije i vlast jer navodno biznismene poput Miškovića tretiraju kao lopove i pljačkaše, zaboravljajući da pomene da protiv gazde "Delta holdinga" postoji prvostepena sudska presuda za pomaganje u utaji poreza. Ipak, nakon ovakvog uvoda, Drakulić je otvorio karte i otkrio šta mu u stvari najviše smeta:

- Kad ste pročitali neki afirmativan tekst o srpskim biznismenima? Važno je napraviti aferu, da je Mišković lopov. Zar treba Nemac da dođe da nam gaji svinje? Ko to strancima daje zemlju za 205 evra? Naši privrednici kažu da bi dali po 250 evra, ali im niko ne nudi. Strancima daju zemlju na 30 godina, a našem kolegi iz Bačke Topole na tri godine. Gde to ima - rekao je Drakulić.

PRECIZNI USLOVI

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović za Srpski telegraf kaže da je očigledno da Drakulić, blago rečeno, nije dobro informisan i da nije čitao zakon, uredbe i javni poziv za zakup zemljišta koji je bio u januaru.

- Po tom pozivu svi su mogli da konkurišu za zemljište pod uslovom da imaju prerađivački potencijal. Pozitivno je rešeno 14 prijava, od kojih se, naglašavam, čak 13 odnosi na domaća pravna lica, a samo jedna ima elemente inostranosti. To valjda dovoljno govori koliko je izjava gospodina Drakulića neutemeljena - objašnjava Nedimović.

Ministar dodaje da je cilj bio da se razviju investicije u primarnu poljoprivrednu proizvodnju.

- U slučaju voćarstva i povrtarstva uslov je bio da projekat ima prerađivačke kapacitete, a kod stočarstva da je reč o genetskom unapređenju koje nije postojalo u Srbiji. Ni ja ni bilo ko drugi u državi nije kriv što su neki konkurisali bez ispunjavanja tih uslova, podnoseći prijave koje se odnose, na primer, na obnavljanje zgrada umesto ulaganja u proizvodnju i preradu.

POBRKAO LONČIĆE

Kako saznaje Srpski telegraf, Miškoviću su odbijene četiri aplikacije za državno zemljište na različitim lokacijama u Vojvodini. Tajkun je tražio više od 2.000 hektara državnog zemljišta na četiri lokacije, s investicionim ponudama od pet milion evra, ali nije ispunio upravo obavezne kriterijume koji se odnose na njihov prerađivački karakter, odnosno, da postoji finalni proizvod sa višom dodatom vrednošću.

Mišković, inače, već poseduje velike površine zemljišta širom Vojvodine.

Na pitanja našeg lista na ovu temu iz "Delta holdinga" nisu odgovorili.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading