SPOMENIK JUNACIMA PRED OČIMA JAVNOSTI: Heroji sa Košara na Terazijama

Autor:

Vesti

23.02.2019

06:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Spomenik herojima sa Košara, koji je završen pre više od godinu dana, a čiju gradnju je inicirao upravo Srpski telegraf, postavljen je privremeno na terazijskom platou u Beogradu na adresi Terazije 32.

RepublikaFoto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ
Privremena lokacija spomenika

Dok se čeka lokacija i dozvola za postavljanje, građani mogu da pogledaju ovo velelepno spomen-obeležja posvećeno srpskim herojima koji su za vreme NATO bombardovanja 1999. godine dali živote za otadžbinu.

NAŠA AKCIJA

Podsećamo da je spomenik izgrađen upravo na inicijativu našeg lista koji je i pokrenuo akciju za prikupljanje novca za njegovu izgradnju, a građani, ali i brojne poznate ličnosti, donirale su oko 3,5 miliona dinara, koliko je i bilo potrebno za njegovu izgradnju. Upravo ova akcija doprinela je da golobradi mladići sa karaule Košare nikada ne budu zaboravljeni.

Krvava odbrana

Borbe srpskih mladića protiv NATO alijanse i OVK trajale su neprestano 67 dana. Bitka je zvanično završena 14. juna 1999, kada se Vojska Jugoslavije na osnovu Kumanovskog sporazuma sa snagama Kfora povukla sa Košara.

Veliki doprinos da se što pre sakupi novac pružio je i heroj sa Košara iz Raške Darko Anđelković. Uz njegovu upornost i angažovanost, samo u njegovom gradu prikupljeno je oko milion dinara.

 

 

- Jako mi je drago što će moji saborci imati spomenik koji će ih sačuvati od zaborava. To je samo mali deo onoga što možemo da učinimo za te momke koji su poginuli braneći svoju zemlju. Na ovaj način smo želeli da se odužimo našim drugarima, čekali smo mnogo vremena za to. Oni zaslužuju da imaju svoj spomenik i da se borimo da se njihova imena ne zaborave - poručuje Anđelković.

ROGAN: Spomenik će dobiti i postament od kamena sa uklesanih 108 imena vojnika koji su stradali na Košarama

Akciju našeg lista podržao je i direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović, koji je za spomenik junacima uplatio 500.000 dinara.

Heroji na mapi Kosmeta

Spomenik herojima sastavljen je iz dva dela. Jednu celinu predstavlja kupola u obliku mape Kosova i Metohije na kojoj su izvajani svi krucijalni događaji koji su pokazali neustrašivost srpskih heroja. Druga je sačinjena od tri figure koje ponosno stoje na kupoli. Jedna od njih je ratnik iz Prvog svetskog rata, odnosno solunac, druga srednjovekovni srpski borac Miloš Obilić i treća košarac, koji predstavlja heroje sa kosovsko-albanske granice.

IZ ATELJEA NA PLATO

Idejni tvorac i autor ovog spomenika vajar Miodrag Miša Rogan kaže za Srpski telegraf da je veliki uspeh to što je obeležje Košarcima izašlo iz ateljea i ugledalo dan.

- Izuzetno sam zadovoljan što se spomenik od pre nekoliko dana nalazi na platou, gde svako može da ga vidi. Postavljanje na privremenu lokaciju je pokrenulo i to da se ova akcija završi, odnosno da se spomenik postavi na trajno mesto. To će biti na Novom Beogradu, na Bulevaru herojima sa Košara - ističe Rogan i poručuje da će spomen-obeležje junacima sa kosovsko-albanske granice na Terazijama stajati narednih šest meseci.

HRONOLOGIJA

  • 31. maja 2017. Srpski telegraf pokrenuo inicijativu da se herojima sa Košara podigne spomenik
  • 4. decembra 2017. sakupljeno 3.428.000 dinara, koliko je bilo neophodno za izgradnju obeležja
  • 16. marta 2018. završen spomenik srpskim junacima
  • 19. februara 2019. spomenik postavljen na privremenu lokaciju na Terazijama

Spomenik će dobiti i postament od kamena sa uklesanih 108 imena vojnika koji su stradali na Košarama.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading