ŠTA KADA SU RADIJATORI HLADNI, A GREJANJE RADI: Ventil - slaba karika grejnog sistema

Autor: Sponzorisani tekst

Vesti

13.12.2018

23:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Redovno kontrolišite ventile na radijatorima. Stručnjaci savetuju da obične navojne ventile zamenite termostatskim.

Foto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ

Grejna sezona je uveliko počela, a članci na vašem radijatoru su hladni, pitate se: U čemu je problem? Ako stanujete u zgradi u kojoj postoji sistem centralnog grejanja, problem može biti vazduh koji se nakupio u sistemu, ali i ventili na radijatorima. Bilo da živite u zgradi ili kući, za dobro grejanje neophodne su kvalitetne i ispravne instalacije. Za početak, stručnjaci kažu, proverite ventile i zamenite ih na vreme. Trošak nije veliki, a možete sprečiti rasipanje energije.

DIREKTOR TDM: Termostatski ventil smanjuje utrošak energije, a samim tim i račun za grejanje

Centralno grejanje, bilo da je izvor toplote drvo, ugalj, nafta ili plin, podrazumeva kruženje vode u zatvorenom sistemu i tako se toplota prenosi putem cevovoda. Preko radijatora se prostor greje, voda se hladi i ohlađena voda se vraća u ložište. Pri ravnomernom rasporedu tople vode, prostorija se greje optimalno i sa minimalnom potrošnjom energije. U tom procesu veliku ulogu igraju ventili na radijatorima.

Najčešće se na radijatorima nalaze takozvani obični navojni ventili, da bi ste ih zamenili, potebno vam je oko 1.500 dinara po radijatoru. Druga opcija, skoro duplo skuplja, ali sa višestrukim prednostima su termostatski ventili. Zašto termostatski ventili mogu biti bolje rešenje razgovarali smo sa Darkom Marinkovićem direktorom kompanije TDM koja se već 25 godina bavi sistemima daljinskog grejanja.

MANJI TROŠKOVI GREJANJA

RepublikaFoto: Promo foto
Običan ventil (gore) i termostatski ventil
Foto: Promo foto

- Ventil je slaba tačka grejnog sistema. To bi trebalo da bude osnovna stavka svima koji renoviraju stambeni prostor, a moja preporuka je ugradnja termostatskih ventila. Pre svega zato što je taj tip ventila neophodan svima onima koji plaćaju grejanje po utrošku, što je prema svemu sudeći neizbežno i u Srbiji, da će doći trenutak da svi plaćamo grejanje po utrošku, umesto po kvadratu - objašnjava Marinković.

Prednost termostatskog ventila, u odnosu na obični je što smanjuje energiju koja se koristi za zagrevanje, što praktično znači uštedu na računu za grejanje, ističe Marinković.

Termostatski ventil reaguje na temperaturu prostorije koju ste izabrali i prema tome kontroliše (otvara i zatvara) protok vode. Podjednako je važno i otpuštati višak vazduha iz radijatora koji se skuplja u sistemu, a to radimo tako što otpustimo ventil, tada čujemo vazduh koji šišti i držimo ventil otvoren sve dok voda ne krene da prska, tada zatvaramo ventil.

NE ŠTEDITE NA UGRADNJI GREJANJA

Marinković smatrda da je prilikom ugradnje sistema za grejanje ne treba štedeti, jer je u pitanju dugoročna investicija.

- Danas kada su liveni radijatori postali retkost, najbolja opcija su aluminijumski. U ponudi su i panelni radijatori, oni su jeftiniji, ali njihov vek trajanja je kraći, između 10 i 20 godina, te s toga ako ne planirate da kompletno renovirate kuću ili stan često, kao što je to slučaj na zapadu, definitivno treba da se odlučite za aluminijumske radijatore - kaže Marinković.

Kada postavite radijatore, veoma je važno da ih održavate i redovno čistite od prašine, ne samo zbog estetike već i zbog boljeg protoka toplote.

Voda ili ulje

Kada se pitate čime je bolje napuniti sistem centralnog grejanja, dilema je između vode ili ulja. Poznato je da ulje za grejanje "bolje drži toplotu", ali je ta opcija skuplja, napominje Marinković.

- Isto tako ulje je prosto rečeno prljavije, jer kada dopunjavate sistem ili pak ispuštate vazduh iz radijatora prljanje zidova je neizbežno, dok voda ne ostavlja trag, pa i o tome treba povesti računa - dodao je Marinković.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading