VESIĆ U ŠOKU: Ovako su "genijalci" pre nas vodili Beograd

Autor: Republika

Vesti

10.09.2018

11:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prilikom rekonstrukcije Trga Republike, ispod asfalta, pronađene su drvene kocke iz druge polovine 19. veka, objavio je danas na svom Fejsbuk nalogu zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Goran Vesić

- Ovakva drvena kaldrma bila je postavljena sve do Terazija, a kaldrma je bila od drveta da bi se smanjila buka prilikom prolaska vozila. Do sada smo pronašli oko 1.500 relativno dobro očuvanih komada koje su pregledali i popisali stručnjaci Zavoda za zaštitu spomenika. Očuvane kocke se odvajaju od onih koje su uništene asfaltiranjem - naveo je Vesić.

Zavod za zaštitu spomenika grada Beograda ustupiće 150 komada drvene kocke Narodnom muzeju u Beogradu. 

- Deo kocke biće vraćen na Trg Republike i posebno zaštićen kako bi građani mogli da vide kako je Trg nekada izgledao, a deo ćemo koristiti za druge delove pešačke zone u centru grada - dodao je zamenik gradonačelnika.

On je naglasio da se na ovom primeru vidi kako su se ranije odnosili prema spomenicima kulture.

Nešto slično se dogodilo prilikom rekonstrukcije Malog stepeništa Jelisavete Načić koje se nalazi preko puta Ambasade Francuske.

"Genijalci" koji su vodili Beograd pre nas jednostavno su asfaltirali prva tri stepenika i tako uništili spomenik kulture. 

- Kada smo kod Trga Republike, koji se sada rekonstruiše, nećemo da zaboravimo da su tu, u centru Beograda, bez saglasnosti Zavoda za zaštitu spomenika, postavili sat privatne kompanije, koji danas ne radi i kioske, kao i da su zatvorili Narodni muzej koji smo mi renovirali i otvorili.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (18)

Loading
Nina

10.09.2018 12:10

Vesiceva izjava je tacna...

Laki

10.09.2018 12:10

Vesic je apsolutno upravu....

Jelena

10.09.2018 12:28

Tuzna je nesposobnost bivsih vlasti, tuzno je i sta su sve ostavili za sobom, a po ovome i sta su ostavili ispod sebe i svojih asfalta

Marija

10.09.2018 12:43

Prethodnici su ostavili samo rasulo.